Marek Raditsch

Marek Raditsch

Datum narození: 16. 8. 1975
Profese: mistr kuchař
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Hlavní šéfkuchař ve skupině pražských restaurací Kampa Group Marek Raditsch se stal hvězdou úspěšné kulinářské soutěže TV Nova MasterChef Česko. Seznámit se s ním diváci mohli i v pořadu ČT Vše o vaření, kde byl jedním z lektorů.

Skvostným kuchařským uměním Marek Raditsch okouzluje nejen diváky u obrazovek, ale především hosty restaurace jménem Hergetova Cihelna na vltavském nábřeží. A nejen tam, ale i v dalších exkluzivních podnicích, kde obsluhoval například Brada Pitta, Angelinu Jolie, norského krále Haralda a královnu Sonju, monackého prince Alberta a princeznu Caroline, manžele Clintonovy, Micka Jaggera při oslavě jeho šedesátin, Robbieho Williamse, Seana Conneryho či Bruce Willise.

MAREK RADITSCH - KUCHAŘSKÝ KAT SE OŽENIL

Srdcovou záležitostí Marka Raditsche je příprava jídel z ryb a mořských plodů. „Trocha propagace zdravého vaření ve spojitosti se zvýšením spotřeby ryb rozhodně stojí za to,“ uvedl v médiích. Působení před televizními kamerami vzal jako výzvu vyzkoušet něco jiného, ale taky se chtěl „podělit o znalosti a zkušenosti s diváky“, jelikož ne všichni si mohou dovolit zajít ochutnat jeho speciality do podniků, kde vaří a zároveň šéfuje.

K vaření se Marek Raditsch dostal díky rodičům, kteří jej občas brali do restaurací. Oblíbil si jejich atmosféru a rád pozoroval chod těchto podniků. Přestože nejedl jen doma, nejvíce mu chutnal vepřový mozeček od babičky. „Naprosto geniální záležitost. Mám s ním spojené všechny vzpomínky na babičku, měla v bytě v posledním patře ohromnou terasu, kde jsem jako malý jezdil na kole,“ zavzpomínal Marek Raditsch pro server vlasta.cz. Jak dále řekl, jídlo slouží nejenom k tomu, abychom neumřeli hlady, ale také „může přinést spoustu krásných zážitků s milými lidmi a pak příjemné vzpomínky“.

Kuchyň Marek Raditsch přirovnal k armádě - je tam daná hierarchie. „Když to přirovnám k hodinkám, musí všechna kolečka do sebe zapadat. Práce kuchaře je náročná a stres nebo vypjaté situace opravdu bývají její součástí,“ potvrdil, co ostatně mohou diváci sledovat např. v soutěži TV Nova MasterChef Česko, kde je Marek Raditsch porotcem spolu s dalšími elitními kuchaři Miroslavem Kalinou a Markem Fichtnerem.

Marek Raditsch svou úspěšnou kariéru zahájil v roce 1992, kdy získal třetí místo na olympiádě mladých kulinářů v Německu. Poté, co v roce 1993 ukončil studia hotelového managementu, získával odborné zkušenosti jako sous chef v mezinárodní restauraci Brasserie Mozart v Obecním domě. Poté povýšil na pozici šéfa kuchařů v restauraci Segafredo (italská kuchyně), v roce 1996 vedl kuchyni restaurace Barock (asijské pokrmy) a restaurace Pravda (mezinárodní kuchyně). Od roku 2000 je Marek Raditsch executive chef celé skupiny Kampa Group, jehož tým sestává z více než stovky kuchařů.

Mistr kuchař Marek Raditsch sesbíral bohaté mezinárodní zkušenosti při spolupráci s mnoha špičkovými talenty za zahraničí, mimo jiné v kodaňských restauracích Kong Hans Kaelder a Era Ora – obě mají jednu hvězdičku od Michelina – a v norských restauracích Feinschmecker (jedna hvězdička od Michelina) a Bagatelle, které Michelin přisoudil hvězdičky dvě.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Michal Viewegh
Michal Viewegh
zobrazit profil Ladislav Okleštěk
Ladislav Okleštěk
zobrazit profil Roman Timko
Roman Timko
zobrazit profil Blanka Solařová-Calibaba
Blanka Solařová-Calibaba
zobrazit profil Vladimír Mišík
Vladimír Mišík
zobrazit profil Stella Zázvorková
Stella Zázvorková