Daniel  Brühl

Daniel Brühl

Datum narození: 16. 6. 1978
Místo narození: Barcelona, Španělsko
Profese: herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Německý herec Daniel Brühl se českým divákům předvedl zejména ve filmu Rivalové, kde ztvárnil legendárního závodníka Nikyho Laudu. Za snímek si z Česka odvezl ocenění.

Českou republiku Daniel Brühl, celým jménem Daniel César Martín Brühl González, navštívil v březnu 2016, a to v rámci festivalu Febiofest, kde představil film roku 2015 Kolonie (partnerkou mu v něm byla Emma Watson, známá především jako Hermiona z Harry Pottera), a získal cenu filmových fanoušků z Česko-Slovenské filmové databáze za roli Nikyho Laudy z již zmíněných Rivalů (2013).

S herectvím Daniel Brühl začal již v raném věku. Jeho první role byly v seriálech - SOKO München (1978) a Freunde fürs Leben (1992) a televizních filmech. Roku 2003 byl poprvé hlavním hrdinou - v německé celovečerní komedii Schule (2003). A od té doby jde z role do role; na stříbrném plátně se objevil v desítkách filmů.

Průlomová nabídka přišla hned roku 2003 - film Good Bye, Lenin! nominovaný na Zlatý glóbus. Zde ztvárnil hlavní roli Alexe Kernera a získal za ní ceny evropské filmové akademie. V roce 2004 se představil ve své první anglicky mluvící roli ve snímku Dámy v letech, po boku hereckých legend Judi Dench a Maggie Smith. V ten samý rok vyhrál cenu People's Choice pro nejlepšího herce za film Láska v myšlenkách a byl nominován ve stejné kategorii za film Občanská výchova. Dalším zlomem jeho kariéry bylo válečné drama Šťastné a veselé (2005), kde zúročil své jazykové schopnosti a mluvil třemi jazyky: francouzsky, německy a anglicky.

V roce 2006 byl Daniel Brühl pozván do porot krátkých filmů a Cinéfondation na Filmovém festivalu v Cannes. Americkému publiku se představil v roce 2009 v dobrodružném válečném dramatu režiséra a scénáristy Quentina Tarantina Hanebný pancharti, kde si zahrál po boku hvěd, jako je Brad Pitt, Mélanie Laurent či Christoph Waltz. Snímek získal cenu Screen Actors Guild Award pro nejlepší výkon herců v celovečerním filmu. O rok později si zahrál po boku Johna Malkoviche roli mladého nacistického vojáka ve filmu Tranzit a také se objevil s Clivem Owenem v hororu Nezvaní hosté.

Daniel Brühl se narodil ve španělské Barceloně. Jeho otec, režisér Hanno Brühl (1937–2010), který pochází se Sao Paula v Brazílii, matka Španělka byla učitelka. Krátce po jeho narození se rodina přestěhovala do Kolína nad Rýnem v Německu, kde vyrůstal a navštěvoval Dreikönigsgymnasium. Vzhledem k tomu, že je z multikulturní rodiny, ovládá němčinu, španělštinu, angličtinu, francouzštinu a katalánštinu. Herec má bratra Olivera a sestru Miriam.

V roce 2006 se rozešel se svou dlouholetou přítelkyní a později i snoubenkou, herečkou Jessicou Schwarz. Jeho přítelkyní se stala psycholožka Felicitas Rombold. V květnu 2016 media přinesla zprávu, že pár očekává svého prvního potomka.

VŠE O HVĚZDĚ ČTĚTE ZDE

 

Další Herci

zobrazit profil Natálie Halouzková
Natálie Halouzková
zobrazit profil Miroslava Šafránková
Miroslava Šafránková
zobrazit profil Stanislav Majer
Stanislav Majer
zobrazit profil Vincent D'Onofrio
Vincent D'Onofrio
zobrazit profil Ladislav Hampl
Ladislav Hampl
zobrazit profil Martin Stropnický
Martin Stropnický
zobrazit profil Zach Cherry
Zach Cherry
zobrazit profil Barbora Černá
Barbora Černá