Eva Děpoltová

Eva Děpoltová

Datum narození: 5. 8. 1945
Datum úmrtí: 16. 7. 2017
Místo narození: Bratislava, Československo
Profese: operní pěvkyně
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Operní pěvkyně Eva Děpoltová, sólistka Národního divadla, svým hlasem okouzlovala i na zahraničních scénách. Umělkyně zemřela v 71 letech.

Na pražské AMU pěveckou techniku Evy Děpoltové nejvíce ovlivnila profesorka Zdeňka Ziková. Již v době studia vystupovala nejen na mimopražských scénách, ale i v Národním divadle.

EVA DĚPOLTOVÁ ŽILA V HRŮZNÉM BYTĚ

Během působení v Ostravě a ve Slovenském národním divadle Eva Děpoltová vytvářela významné role světového i českého repertoáru, které jí brzy otevřely cestu na zahraniční scény. Hostovala v Německu, v Istanbulu a Teheránu. S Peterem Dvorským zazářila v Prodané nevěstě.

Sólistkou opery Národního divadla Eva Děpoltová byla od roku 1979. Působila zde do 31. prosince 2004. Svůj repertoár zde obohatila zejména o Manon Lescaut, Hraběnku ve Figarově svatbě, Beethovenovu Leonoru, Smetanovu Anežku a Krasavu. Jako host České filharmonie vystupovala na řadě koncertů doma i v zahraničí, a to v Rakousku, Švýcarsku, Francii, Itálii či v Japonsku.

Spolupracovala s rozhlasem a televizí. Podílela se na řadě kompletních operních nahrávek, jako např. Šárka, Dalibor, Libuše, Hubička, Lucerna, Don Giovanni či Řecké pašije. Nahrávka opery Bedřicha Martinů Hry o Marii, v níž Eva Děpoltová ztvárnila roli Pascaliny, získala Prix Caecilia, jednu z mála cen, které Union de la Presse udělil nejvýznamnějším gramofonovým nahrávkám roku 1985.

Eva Děpoltová zemřela v 71 letech.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Debbi (Deborah Kahl)
Debbi (Deborah Kahl)
zobrazit profil Elizabeth Kopecká
Elizabeth Kopecká
zobrazit profil Lipo (Tomáš Červinka)
Lipo (Tomáš Červinka)
zobrazit profil Alan Bastien
Alan Bastien
zobrazit profil Joakim Brodén
Joakim Brodén
zobrazit profil Magda Malá
Magda Malá
zobrazit profil Viktor Sheen
Viktor Sheen