Zdeněk Podskalský

Zdeněk Podskalský

Datum narození: 18. 2. 1923
Datum úmrtí: 29. 10. 1993
Místo narození: Praha
Profese: herec, režisér, scenárista, zpěvák
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Podskalský natočil řadu skvělých komedií, jakými jsou Kam čert nemůže, Světáci, Drahé tety a já či dnes již kultovní muzikál Noc na Karlštejně.

Od mládí chtěl hrát, ale styděl se. Na pražské Karlově univerzitě Zdeněk Podskalský studoval sociologii a psychologii. Navštěvoval i FAMU a filmovou školu v Moskvě. Pracoval jako režisér Československé televize a filmového studia Barrandov. Do svých snímků často obsazoval herce Vlastimila Brodského, napsali spolu i scénář k satiře Mezi nebem a zemí.

Podskalský spolupracoval s hvězdami

Natočil řadu dodnes báječných komedií. Jmenujme např. snímky Bílá paní, Ženu ani květinou neuhodíš, Drahé tety a já. Jeho Světáci vypráví o touze třech venkovských fasádníků. V muzikálu Noci na Karlštejně, k němuž si Zdeněk Podskalský napsal scénář podle hry Jaroslava Vrchlického, po boku Vlastimila Brodského zazářila Jana Brejchová.

Kulovým bleskem a Trhákem mu pomohla režisérská, scenáristická a herecká dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák; s komedií Velká filmová loupež zas Oldřich Lipský. V několika filmech si Zdeněk Podskalský i zahrál.

Zdeněk Podskalský dostal Stříbrnou růži

Režisérskou taktovkou Zdeněk Podskalský vedl také televizní pořady Revue pro banjo, Babiččina krabička nebo legendární Možná přijde i kouzelník.

Za hudební snímek Ztracená revue Zdeněk Podskalský získal ocenění Stříbrná růže švýcarského festivalu v Montreux. Zábavu přinášel i na silvestrovské večery. Pro divadlo napsal hru Návštěva staré dámy.

O ZDEŇKOVI PODSKALSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Z manželství s překladatelkou Tamarou Podskalskou měl Zdeněk Podskalský syna Zdeňka. S herečkou Jiřinou Jiráskovou se sblížil při natáčení experimentálního filmu Einstein kontra Babinský. Žili spolu téměř třicet let, až do jeho smrti 29. října 1993.

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Jiří Chlumský
Jiří Chlumský
zobrazit profil Jitka Bártů
Jitka Bártů
zobrazit profil Alice Nellis
Alice Nellis
zobrazit profil Tomáš Vorel st.
Tomáš Vorel st.
zobrazit profil Pavel Čechák
Pavel Čechák
zobrazit profil Vladimír Smutný
Vladimír Smutný
zobrazit profil Michal Hogenauer
Michal Hogenauer