Vladimír Iljič  Lenin

Vladimír Iljič Lenin

Datum narození: 22. 4. 1870
Datum úmrtí: 21. 1. 1924
Profese: politik
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Vladimír Iljič Uljanov přijal přezdívku Lenin. Byl to komunistický politik a revolucionář. Stal se vůdcem Bolševické strany, předsedou vlády Sovětského Ruska, posléze Sovětského svazu a byl také teoretikem leninismu.

Lenin stál v roce 1917 v čele Říjnové revoluce a až do roku 1924 byl nejvyšším představitelem Sovětského svazu.  Některé své spisy publikoval pod pseudonymem Nikolaj Nikolajevič Lenin. Existuje řada teorií o původu jeho jména a on sám nikdy neprozradil, proč si je vybral.

Byl vyloučen ze studií na právnické fakultě v Kazani kvůli účasti na studentských protestech. Poté byl vypovězen pod neveřejný policejní dozor do vesnice Kokuškino. Zde se seznámil s Hegelovými díly, díky nimž získal ponětí o dialektické  metodě, což mu pomohlo lépe pochopit teorie Karla Marxe. Práva dostudoval dálkově na univerzitě v Petrohradě.

Krátce po svém příjezdu do Petrohradu v roce 1893 se místo obvyklého povolání zapojil do revolučního propagandistického hnutí a stal se vůdcem místních marxistů. O dva roky později založil levicový Svaz boje za osvobození dělnické třídy, první zárodek radikální levicové marxistické strany v Rusku.

V prosinci 1895 byl Lenin uvězněn a po 14 měsících poslán na tři roky do vyhnanství do sibiřské vesnice Šušenskoje. V dubnu 1899 vydal Vývoj kapitalismu v Rusku. Po návratu z vyhnanství roku odešel Lenin do emigrace. V tomto období vydával levicový časopis Iskra (Jiskra) a řadu spisů a knih vztahujících se k revolučnímu hnutí.

V roce 1917 Lenin přestával věřit, že se dožije porážky carské vlády. Svržení cara Mikuláše II. Podle Lenina se tehdy moci v Rusku ujala buržoazie a rozhodl se 9. dubna 1917 vyrazit spolu s dalšími revolucionáři a také Armandovou vlakem ze do Petrohradu. Tam dorazil 16. dubna 1917, kdy se stává představitelem bolševického hnutí a publikuje Dubnové teze.

Nyní konečně mohl začít organizovat to, bez čeho podle něj nemohla žádná revoluce dospět k pozitivnímu výsledku: teror jakobínského stylu. Za tímto účelem nechal již dříve zřídit Čeku, znovu zavedl krátce před tím zrušený trest smrti a prosadil popravy bez soudu. Tímto způsobem bylo naloženo také s celou carskou rodinou.

Roku 1919 vznikla z Leninovy iniciativy Komunistická internacionála, která mu měla sloužit k rozšíření revoluce do dalších zemí. Rudá armáda expandovala do sousedních zemí a její úspěšné tažení Polskem dávalo naději na spojení se nejen s maďarskou, ale i s německou a francouzkou revolucí.

Leninovo tělo bylo nabalzamováno a dodnes je vystavováno v Leninově mauzoleu v Moskvě.

 

Články o celebritě

Zemřela uznávaná historička Carréreová (†94). Macron: Její odkaz zůstane nesmrtelný Zemřela uznávaná historička Carréreová (†94). Macron: Její odkaz zůstane nesmrtelný Ve věku 94 let zemřela dnes v Paříži Heléne Carréreová d'Encausse, která byla v roce 1999 jako první... číst článek
Do „zvráceného psychopata“ Putina šije kapela ve slipech. A zabodují v Eurovizi opět Ukrajinci? Do „zvráceného psychopata“ Putina šije kapela ve slipech. A zabodují v Eurovizi opět Ukrajinci? Finále Eurovize je opět tu a i Česko má své želízko v ohni - skupinu Vesna. Pozornost svým kontrover... číst článek
Komik Jiří Lábus: Trýznivý pláč u mrtvého Lenina! Komik Jiří Lábus: Trýznivý pláč u mrtvého Lenina! I když patří mezi naše přední komiky, říká se o něm, že v civilu je spíš introvert. Když se však dos... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Tomáš Verner
Tomáš Verner
zobrazit profil Libuše Švormová
Libuše Švormová
zobrazit profil Petr Koukal
Petr Koukal
zobrazit profil Malvína Pachlová
Malvína Pachlová
zobrazit profil Anson Mount
Anson Mount
zobrazit profil Jiří Burian
Jiří Burian
zobrazit profil Martin Kuba
Martin Kuba