Andrew Garfield

Andrew Garfield

Datum narození: 20. 8. 1983
Místo narození: Los Angeles, Kalifornie, USA
Profese: herec
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Andrew Russell Garfied je herec dvojího občanství, který je známý spíše v divadelním světě než v tom filmovém. I přesto, že se nazývá hlavně divadelním hercem, k herectví před kamerou ale nemá daleko. Zazářil například ve snímku Ten kluk (2007), The social network (2010) nebo Amazing Spider-man (2012, 2014)

Andrew Garfield  se narodil v americkém Los Angeles. Jeho otec je Američan pocházející z Kalifornie a jeho matka je Angličanka, která pochází z britského Essexu. Proto má Andrew občanství jak americké, tak britské. Když mu byly tři roky, odstěhoval se z Kalifornie s rodiči do anglického města Surrey, kde začal navštěvovat tamní školu. Jeho rodiče, kteří vedli designový obchod, změnili povolání a malý Andrew začal pomalu tíhnout k herectví. Navštěvoval školu Priory Preparatory School, později City of London Freemen´s School a poté začal navštěvovat Central School of Speech and Drama, na které v roce 2004 absolvoval. Již ve 12 letech začal navštěvovat kurzy herectví a vydal se výhradně divadelní cestou. Za svoje výborné výkony na prknech, které znamenají svět, dostal mnoho ocenění. Mezi ně patří například cena MEN Theatre Award  kterou v roce 2004 získal za svůj výkon ve hře Kes nebo cena za vynikajícího nováčka v Everning Standard Theatre Awards z roku 2006.

Navzdory tomu, že Adrew pracoval výhradně jako divadelní herec, netrvalo dlouho a začal se objevovat i v televizních seriálech. V roce 2005 se objevil v televizním seriálu Sugar Rush a Doctor WHO, což byl „start“ v jeho kariéře před kamerou. Velký zlom pro Adrewa byl, když si ho irský režisér John Crowley vybral do hlavní role Erica Wilsona do filmu Ten kluk (2007). Téhož roku byl také začleněn časopisem Variety mezi seznam „10 herců, které stojí za to vidět“. Za svůj herecký výkon ve filmu Ten kluk (2007), kde ztvárnil chlapce začínající nový život po otřesné minulosti, byl oceněn v roce 2008 cenou BAFTA v kategorii Nejlepší herec. Následovali další snímky, například Hrdinové a zbabělci (2007), trilogie Red Riding (2009) nebo Imaginárium dr. Parnasse (2009). Širšího uznání a kladné ohlasy kritiků se ale Adrewovi dostalo až ve chvíli, když byl obsazen do jedné z hlavních rolí v oscarovém filmu The Social Network (2010). Film o vzniku sociální sítě Facebook získal šest nominací na Zlatý Glóbus, a z toho čtyři z nich Andrew vyhrál, a zároveň získal dvě nominace na cenu BAFTA. Andrew si téhož roku také zahrál ve filmu Neopouštěj mě (2010), který byl ztvárněn podle knižní předlohy.

Andrew Garfield byl v roce 2010 obsazen do komiksového filmu Amazing Spider-man, kde ztvárnil hlavní roli Petera Parkera neboli Spider-mana. Film měl premiéru v roce 2012 a za svůj výkon obdržel pozitivní recenze. Spider-mana si znovu zahrál v pokračování Amazing Spider-man 2, které mělo premiéru v roce 2014. Andrew se během natáčení prvního dílu Amazing Spider-mana seznámil se svou hereckou kolegyní Emmou Stone , která se následně v červenci/srpnu stala jeho partnerkou. Zajímavostí z natáčení Amazing Spider-mana je například to, že pes, kterého Emma Stone jako Gwen Stacy ve filmu venčí, je ve skutečnosti pes, kterého si společně pořídili.

Andrewa debut na Broadwaiy přišel roku 2012, kdy ztvárnil roli Biffa Lomana v revivalu divadelní hry Death od a Salesman. V představení si s ním zahrál také držitel Oscara Philip Seymour. Garfied byl za svůj výkon nominován na cenu Tony v kategorii Nejlepší herec v divadelní hře. Tento nadějný a sympatický herec, který má talent jak na divadelním jevišti, tak před kamerou, je člověk, o kterém ještě jistě uslyšíme. Vzhledem k jeho hereckým výkonům a mnoha ocenění můžeme už nyní prohlásit, že se máme na co těšit.  

 

Další Herci

zobrazit profil Jiřina Jirásková
Jiřina Jirásková
zobrazit profil Alexandr Postler starší
Alexandr Postler starší
zobrazit profil Marek Šimon
Marek Šimon
zobrazit profil Lucie Juřičková
Lucie Juřičková
zobrazit profil Vilma Cibulková
Vilma Cibulková
zobrazit profil Rosamund Pike
Rosamund Pike
zobrazit profil Lenka Krobotová
Lenka Krobotová
zobrazit profil Barbara Chichiarelli
Barbara Chichiarelli