Mardoša - Marek Huňát

Mardoša - Marek Huňát

Datum narození: 13. 1. 1974
Místo narození: Praha
Profese: baskytarista, DJ

Související celebrity

Životopis

Mardoša se proslavil s kapelou Tata Bojs, se kterou začal vystupovat už na základní škole, tedy roku 1988.

Nápad založit kapelu měli dva spolužáci - Milan Cais (bicí) a baskytarista Marek Huňát, zvaný Mardoša, a to již během základní školy na pražské Hanspaulce. První koncert skupina Tata Bojs odehrála 29. června 1988 v tělocvičně TJ Spartak Dejvice.

MARDOŠA - BASKYTARISTA, VTIPÁLEK A DJ

Postupně se tito mladíci stali slavnými. Nejdříve dělali předkapelu zkušeným hudebníkům a později to rozjeli ve velkém. Publikum si oblíbilo zejména Mardošu, který v prodlevách diváky bavil svými originálními vtípky.

Mardoša hrál s Vávrou či s Issovou

V roce 1996 skupina poprvé vystoupila na Trutnovském festivalu a na podzim téhož roku uspořádala v klubu Roxy velkou akci s názvem Tašou’96. Na ní spojili svou hudbu s divadlem a filmovými klipy, které natočili třeba s Davidem Vávrou či Klárou Issovou.

Rok 1997 znamenal pro skupinu první regulérní vydané studiové album s názvem Ukončete nás…! V roce 2000 vydali přelomové album Futuretro, a to díky kontraktu s velkou nahrávací společností Warner Brothers. Na jaře roku 2002 vydali Tata Bojs album Biorytmy, jímž se definitivně zařadili mezi tuzemskou špičku.

Na podzim toho samého roku natočili klip k písni Attention Aux Hommes. V písni jsou použity i úryvky ze známého francouzského filmu Piti, piti, pá. Tématem klipu je souboj mezi českým a francouzským týmem ve zvláštním druhu jakéhosi šíleného tance. Klip získal na Andělech 2002 cenu videoklip roku.

Mardoša napsal knihu Nanobook

V roce 2004 přišlo na svět jejich asi nejúspěšnější album, a to Nanoalbum. Celým albem se nese příběh, který je podrobněji popsán v Mardošově knize Nanobook, která skončila 3. v ceně ministra kultury.

Průvodcem alba je pes-robot Hal, který vysvětluje zákonitosti Nanosvěta a veškeré dění. Za toto album Tata bojs obdrželi v roce 2004 čtyři Zlaté anděly: skupina roku, album roku rock, videoklip roku a nejlepší zvuková nahrávka roku.

Jak bylo již zmíněno, Marek Huňát je nejen baskytarista, spisovatel (napsal ještě Křehký příběh internetového věku), ale i DJ. Hrál např. na filmovém festivalu v Karlových Varech.

"Hrál jsem v Becher's Baru a tři dny před akcí mi přišel od produkce seznam oblíbených písniček Jiřího Bartošky s poznámkou, že jeho žena má ráda podobnou hudbu. Byla to pro mě příjemná záminka obejít pár ochodů s cédéčky. Nakonec sice na můj set už manželé Bartoškovi přítomní nebyli, ale stejně jsem spoustu písniček z toho seznamu poctivě zahrál," prozradil Mardoša v médiích.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Ondřej Sluka
Ondřej Sluka
zobrazit profil Vadim  Petrov
Vadim Petrov
zobrazit profil Jakub Kaifosz
Jakub Kaifosz
zobrazit profil Zdeněk Merta
Zdeněk Merta
zobrazit profil Ricky Martin
Ricky Martin
zobrazit profil Martin Kocián
Martin Kocián
zobrazit profil Jan Žižka
Jan Žižka