Miroslav Bárta

Miroslav Bárta

Datum narození: 25. 12. 1969
Profese: egyptolog, archeolog

Související celebrity

Životopis

Archeolog a egyptolog Miroslav Bárta se v roce 2013 stal ředitelem Českého egyptologického ústavu. V mediích se jeho jméno objevilo také v souvislosti s třetím dítětem Olgy Menzelové.

Po gymnáziu Miroslav Bárta studoval pravěkou a raně středověkou archeologii na Univerzitě Karlově v Praze. Následně absolvoval egyptologii na univerzitách v Praze a v Hamburku. Již coby docent v oboru egyptologie byl držitelem Fulbrightova stipendia, University of Pennsylvania, Philadelphia.

MIROSLAV BÁRTA O KRÁLOVNĚ SETIBHOR

V letech 2000 až 2004 Miroslav Bárta zastupoval ředitele Českého národního egyptologického centra. V roce 2013 se stal ředitelem Českého egyptologického ústavu.

Na svém kontě má Miroslav Bárta řadu publikací, mj. Život a smrt ve stínu pyramid. Hrobka v době stavitelů pyramid (2008) Plavci v písku. K neolitickým počátkům staroegyptské mytologie a symbolismu (2010) nebo Příběh Civilizace. Vzestup a pád stavitelů pyramid (2016).

Profesor egyptologie (od roku 2009) Miroslav Bárta je držitelem mnoha ocenění, které obdržel jak u nás, tak v zahraničí. Jmenujme např. Cenu Bedřicha Hrozného Univerzity Karlovy v Praze za archeologické objevy v Abúsíru a rozvoj multidisciplinárních výzkumů nebo Cenu rektora Univerzity Karlovy v Praze za počin roku (s kolegou Martinem Kovářem) za monografii Kolaps a regenerace.

O MIROSLAVU BÁRTOVI ČTĚTE ZDE>>

Člen Učené společnosti ČR (od roku 2018) Miroslav Bárta je podle informací médií otcem třetího potomka Olgy Menzelové Alberta, jehož narození bývalá manželka režiséra Jiřího Menzela rok a půl tajila.

 

Články o celebritě

Noid jako princ z Orientu: Toto s manželkou ještě nezažili! Noid jako princ z Orientu: Toto s manželkou ještě nezažili! Vypadá to jako idylka, ale fotit pod vodou, a ještě v kostýmu, to není žádná legrace. Noid s manželk... číst článek
Olga Menzelová jako stánkařka: Oblékla kroj a na náplavce roznáší matjesy Olga Menzelová jako stánkařka: Oblékla kroj a na náplavce roznáší matjesy Výstavy a práci producentky vyměnila za stánek. Vdova po Jiřím Menzelovi (†82 ) Olga Menzelová (45) ... číst článek
Nedožité 85. narozeniny Jiřího Menzela (†82): Největší skandály! Vypráskání prutem i masáž zadku Nedožité 85. narozeniny Jiřího Menzela (†82): Největší skandály! Vypráskání prutem i masáž zadku Režisér Jiří Menzel (†82), který by 23. února slavil své 85. narozeniny, kdyby se na věčnost neodebr... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Michal Necpál
Michal Necpál
zobrazit profil Eva Hudečková
Eva Hudečková
zobrazit profil Vlado Bohdan
Vlado Bohdan
zobrazit profil Jakub Smolík
Jakub Smolík
zobrazit profil Simona Hégerová
Simona Hégerová
zobrazit profil Miroslav Plevný
Miroslav Plevný
zobrazit profil Pavel Soukup
Pavel Soukup
zobrazit profil Václav  Chaloupek
Václav Chaloupek