Jiří Bláha

Jiří Bláha

Datum narození: 26. 8. 1961
Místo narození: Liberec
Profese: politik za hnutí ANO 2011, podnikatel
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politikem za hnutí ANO 2011 se podnikatel Jiří Bláha stal po parlamentních volbách 2017, kdy jej preferenční hlasy vynesly do Sněmovny, v níž setrval do podzimu 2021.

Vyučil se autoklempířem, věnoval se na profesionální úrovni hudbě. Po Sametové revoluci 1989 Jiří Bláha opravoval televize.

Posléze Jiří Bláha začal péct kremrole a udělal si dílnu, rozšířil sortiment a v roce 2001 otevřel své první dvě prodejny v Liberci. Později rozšířil své podnikání o další prodejny, v nichž zaměstnal stovky lidí. Kromě toho si pořídil mj. bufet a mléčný bar. Koncem roku 2014 koupil liberecké obchodní centrum Delta.

Do politiky Jiří Bláha vstoupil hvězdně. V parlamentních volbách 2017 jej do křesla ve Sněmovně jako nestraníka za hnutí ANO 2011 vyneslo 4 950 preferenčních hlasů. Neuspěl ve volbách 2018 s kandidaturou do Zastupitelstva města Liberce.

Jako poslanec, jímž byl do podzimu 2021, se proslavil kontroverzními výroky mj. o ztrácejících se pracovních návycích žen na mateřské dovolenou. Premiér Andrej Babiš o něm měl prohlásit, že je blb. Jiří Bláha k tomu řekl, že od mládí je zvyklý, že si o něm lidé myslí, že je blb. Kritiku sklidil také za to, že přirovnal totalitního bijce Zdeňka Ondráčka (KSČM) k Miladě Horákové.

Držitel titulu Živnostníkem roku 2010 Jiří Bláha je ženatý.

 

Další Politici

zobrazit profil Radovan Vích
Radovan Vích
zobrazit profil Radim Sršeň
Radim Sršeň
zobrazit profil Lukáš Blažej
Lukáš Blažej
zobrazit profil Jiří Haramul
Jiří Haramul
zobrazit profil Pavel Kováčik
Pavel Kováčik
zobrazit profil Ladislav Václavec
Ladislav Václavec
zobrazit profil Petr Zahradníček
Petr Zahradníček
zobrazit profil Zdeněk  Seidl
Zdeněk Seidl