Elon Musk

Elon Musk

Datum narození: 28. 6. 1971
Místo narození: Pretoria, JAR
Profese: miliardář, podnikatel, inženýr, vynálezce, programátor
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Miliardář Elon Musk, který se proslavil zejména založením kosmické společnosti SpaceX a díky automobilce Tesla, v říjnu 2022 koupil Twitter.

O počítače se Elon Musk, celým jménem Elon Reeve Musk, začal zajímat v deseti letech. Naučil se programovat pomocí manuálu a již ve dvanácti vytvořil hru Blastar, kterou prodal za 500 dolarů.

ELON MUSK OVLÁDL ŽEBŘÍČEK BOHÁČŮ

Musk vystudoval ekonomiku a fyziku

Poté, co v rodné Jihoafrické republice Elon Musk dokončil středoškolské vzdělání, rozhodl se přestěhovat do Ameriky. Do USA se dostal přes Kanadu, jejíž občanství má po matce. Vystudoval ekonomiku a fyziku na Pensylvánské univerzitě.

V roce 1995 Elon Musk založil s bratrem a investorem Gregem Kourim svoji první firmu Zip2, kterou za čtyři roky prodali za 307 milionů dolarů. V roce 1999 spoluzaložil platební společnost x.com. Ta se v roce 2000 spojila se společností Confinity a přejmenovala na PayPal, za niž Musk Elon v roce 2002 obdržel 165 mil. dolarů.

Téhož roku Elon Musk založil kosmickou společnost SpaceX a dva roky nato začal investovat do automobilky Tesla a podílet se na jejím vedení. Časem se stal největším akcionářem a jejím šéfem.

Elon Musk hrál sám sebe

Mezitím společnost Tesla koupila mj. firmu SolarCity, která se v Americe zabývá instalací solárních panelů pro obytné domy. V lednu 2021 se Elon Musk stal podle žebříčku agentury Bloomberg nejbohatším člověkem na světě s hodnotou majetku 185 miliard dolarů.

V dubnu 2022 Elon Musk hodlal koupit internetovou společnost Twitter za přibližně 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). V květnu transakci pozastavil. V říjnu ho koupil.

Elon Musk se objevil nejen v několika dokumentárních pořadech, ale také např. v komediálním seriálu Malý Sheldon, kde si zahrál sám sebe.

O ELONU MUSKOVI ČTĚTE ZDE>>

V letech 2000 až 2008 byl Elon Musk ženatý s kanadskou spisovatelkou Justine Wilson. Jejich prvorozený syn Nevada (*2002) zemřel v deseti měsících v důsledku syndromu náhlého úmrtí kojence. V roce 2004 se páru narodila dvojčata Griffina a Xaviera a v roce 2006 trojčata Damiana, Saxona a Kaie.

Musk chodil i s Amber Heard

Druhou manželkou Elona Muska (2010 až 2012 a také 2013 až 2016) byla anglické herečka, scenáristka a režisérka Talulah Riley. V letech 2017 až 2018 udržoval vztah s herečkou Amber Heard. Posléze se začal objevovat po bodu kanadské umělkyně Grimes (vlastním jménem Claire Boucher), v květnu 2020 se jim narodil syn. V roce 2021 se rozešli.

 

Články o celebritě

Musk už není nejbohatší na světě, první místo v žebříčku mu vzal Bezos Musk už není nejbohatší na světě, první místo v žebříčku mu vzal Bezos Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos vystřídal šéfa automobilky Tesla Elona Muska na p... číst článek
Hvězda seriálu Mandalorian jde do soudního boje s Disney: Platí to Elon Musk! Hvězda seriálu Mandalorian jde do soudního boje s Disney: Platí to Elon Musk! Dlouhé tři roky poté, co byla herečka Gina Caranová (41) „odejita“ ze seriálu Mandalorian kvůli vyjá... číst článek
Děsivé týrání zvířat v Muskově Neuralinku? Opicím vrtali zaživa díry do lebky kvůli čipům Děsivé týrání zvířat v Muskově Neuralinku? Opicím vrtali zaživa díry do lebky kvůli čipům Za zdánlivým úspěchem firmy Neuralink Elona Muska stojí obrovské utrpení a týrání zvířat. Při pokuse... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Roman Prymula
Roman Prymula
zobrazit profil Lucie Talmanová
Lucie Talmanová
zobrazit profil Vojtěch Medlen
Vojtěch Medlen
zobrazit profil Pavel Smutný
Pavel Smutný
zobrazit profil Petra Polnišová
Petra Polnišová
zobrazit profil Kryštof Michal
Kryštof Michal
zobrazit profil Šárka Ullrichová
Šárka Ullrichová
zobrazit profil Brooklyn Beckham
Brooklyn Beckham