Libuše Márová

Libuše Márová

Datum narození: 24. 12. 1943
Místo narození: Sušice
Profese: operní pěvkyně, altistka, pedagožka

Související celebrity

Životopis

Libuše Márová, která se zařadila mezi nejlepší české pěvkyně druhé poloviny 20. století, v roce 2022 obdržele Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v opěře.

Již od mládí se Libuše Márová, která pochází z hudebně založené rodiny, věnovala zpěvu. Po gymnáziu absolvovala HAMU. Ve studiu zpěvu dál pokračovala soukromě.

Márová hostovala v Oslu i v Berlíně

Krátce Libuše Márová byla v angažmá Divadle J. K. Tyla v Plzni a roku 1966 se stala členkou Opery Národního divadla v Praze. Vytvořila zde snad všechny role svého altového oboru v českých i světových operách všech stylových období, které byly od jejího nástupu součástí dramaturgie.

Několik let Libuše Márová hostovala v Norské opeře v Oslu, v Komické opeře v Berlíně a od roku 1975 byla zvána do Amsterodamu. Pohostinsky vystupovala i v Budapešti, Istanbulu a v Moskvě. Byla vynikající Carmen, Valkýrou, Cherubínem, Vlastou či Káčou.

Libuše Márová si vzala dva režiséry

Natočila řadu deset, spolupracovala nejen s gramofonovými závody, ale též s rozhlasem a televizí, pro niž nazpívala např. hlavní roli v hudební komedii Larinda a Vanesio či jednu z ústředních ve snímku Eugen Oněgin. V roce 2001 Libuše Márová začala vyučovat na pražské AMU. 

Jedna z nejlepších českých pěvkyň 2. poloviny 20. století Libuše Márová, která v totalitním roce 1981 dostala titul zasloužilá umělkyně, v roce 2022 obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v opeře.

Prvním manželem Libuše Márová byl režisér Norbert Snítil, druhým režisér Tomáš Šimerda.

 

Další Umělci

zobrazit profil Julie Svěcená
Julie Svěcená
zobrazit profil Eva Krejčířová
Eva Krejčířová
zobrazit profil Albert Samoura
Albert Samoura
zobrazit profil David Moješčík
David Moješčík
zobrazit profil Václav Masaryk
Václav Masaryk
zobrazit profil Jiří Srnec
Jiří Srnec
zobrazit profil Mirjam Müller Landa
Mirjam Müller Landa