Alexander Salák

Datum narození: 5. 1. 1987
Místo narození: Strakonice
Váha: 88 kg
Výška: 190 cm
Profese: hokejový brankář

Související celebrity

Životopis

Alexander Salák je český hokejový brankář, momentálně působící v týmu KHL Sibir Novosibirsk. Patří ke stabilním členům české hokejové reprezentace.

Alexander Salák začínal s hokejem v týmu HC Strakonice a během sezóny 2005/2006 si za tým dvakrát zachytal 2. národní ligu. V dorosteneckém věku se přesunul do českobudějovického hokejového klubu, kde ale za áčko v extralize nenastoupil.

Alexander Salák se v polovině roku 2006 vydal do Finska, kde první rok chytal druhou nejvyšší soutěž v zemi za tým JoKP. Následující dva roky hájil barvy finského týmu TPS Turku, se kterým hrál nejvyšší soutěž, ve které byl vyhlášen prvním brankářem.

Alexander Salák se do zámořské NHL dostal v létě roku 2009, kdy nastoupil do organizace klubu NHL Florida Panthers. S hlavním celkem však odehrál pouze dva zápasy, které Panteři oba prohráli. Následně putoval zpět do farmářského týmu AHL Rochester Americans. Zde odchytal 46 utkání a svými výkony si vysloužil i nominaci do utkání hvězd soutěže. Jeho roční plat činil 625 tisíc dolarů.

V roce 2010 se opět vrátil do Evropy jako posila švédského týmu Färjestads BK, který pomohl dovést až k mistrovskému titulu. S jednoroční odbočkou za oceánem (Chicago Blackhawks), vydržel Alexander Salák ve Švédku do roku 2013. Sezóna 2013/2014 však pro něj znamená ruskou KHL za tým SKA Petrohrad, kde podepsal smlouvu na dva roky.

Alexander Salák se v české reprezentaci pohybuje už od dorostenců. Jedenáct utkání odehrál v reprezentaci do 17 let a pětkrát nastoupil v reprezentaci do 20 let. Za seniory ale nastoupil až v roce 2008 na Euro hockey tour v Moskvě, kde chytal proti Finsku.

Alexander Salák je od roku 2012 stabilním členem reprezentačního týmu. Chytal na třech Mistrovstvích světa a jednou byl členem olympijského týmu. Naposledy na domácím MS 2015 v Praze a Ostravě ho trenér Vladimír Růžička upřednostnil před Ondřejem Pavelcem. Turnaj mu však nevyšel a byl kritizován odborníky.

Alexander Salák v sezoně 2012/2013 působil už ve švédském prvoligovém týmu Färjestad BK, kde také vychytal rekordní sérii zápasů bez jediného inkasovaného gólu, 201 minut a 18 sekund je opravdu úctyhodný výkon. 

Svou dlouholetou přítelkyni Michaelu si vzal Alexander Salák v polovině roku 2010. Mají spolu tři děti. Syny Frederica (2011), Sebastiana (2013) a v únoru 2015 se jim narodila holčička Charlotte Mia

 

Články o celebritě

Podváděná manželka Saláka skřípe zuby! Na mě nikdo kydat nebude Podváděná manželka Saláka skřípe zuby! Na mě nikdo kydat nebude Je to jen pár dní, co médii oběhla zpráva o pěkném Silvestru hokejové Sparty, který měl vyeskalovat ... číst článek
Exploze posil na Spartě: navrátilec, slovenský showman i veterán z Itálie Exploze posil na Spartě: navrátilec, slovenský showman i veterán z Itálie V kanceláři šéfů hokejové Sparty bylo těsně před přestupovou uzávěrkou pořádně rušno. K Pražanům tot... číst článek
Kovář z Curychu do Sparty nepůjde: V Pekingu věřme jednomu brankáři Kovář z Curychu do Sparty nepůjde: V Pekingu věřme jednomu brankáři Koleno mu natékalo tak, že nemohl chytat. Jakub Kovář skončil v Jekatěrinburgu po prvním zápase sezo... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Boris Rösner
Boris Rösner
zobrazit profil Kim Kardashian
Kim Kardashian
zobrazit profil Jaroslava Hanušová
Jaroslava Hanušová
zobrazit profil Archie Mountbatten-Windsor
Archie Mountbatten-Windsor
zobrazit profil Denisa Pfauserová
Denisa Pfauserová
zobrazit profil Rodrigo Alves
Rodrigo Alves
zobrazit profil Oliver Stone
Oliver Stone
zobrazit profil Kamil Halbich
Kamil Halbich