Július Satinský

Július Satinský

Datum narození: 20. 8. 1941
Datum úmrtí: 29. 12. 2002
Místo narození: Bratislava
Profese: Herec, spisovatel
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Július Satinský se divákům vryl do paměti především jako tatínek Albert z komedie S tebou mě baví svět. S nerozlučným parťákem Lasicou ale bavil v řadě pořadů.

Július Satinský, Václav Postránecký, Pavel Nový – legendární trojice tatínků slavné komedie Marie Poledňákové. V reálném životě byl Július Satinský trojitým tatínkem. Zanechal po sobě odkaz v podobě syna Jána a dvou dcer - Lucie a Júlie. O Júlii se ale dlouho nevědělo.

Július Satinský vystudoval nejprve pedagogiku, pak ho ale zlákala dramaturgie na Vysoké škole múzických umění. Už od konce 50. let vystupoval společně s Milanem Lasicou. Dvojici přitom nezastavil ani zákaz vystupování na Slovensku.

Od osmdesátých let pak dvojice odešla do nově otevřeného Studia S, kde na konci roku 1999 oslavili i 40 lets svého společného vystupování.

To, že byl opravdu bavičem a komikem dokazuje i mnoho dalších komedií a pohádek, jako třeba: Buldoci a třešně, Tři veteráni, Prodavač humoru, Vesničko má středisková, aj.

Jeho první manželka, tanečnice Olga Lajdová, utonula při koupání v Karibiku. Druhou manželkou se pak stala doktorka Viera Satinská.

Július Satinský napsal i hromadu knih. Z oddělení pro dospělé bychom mohli zmínit Ktosi je za dverami, Večery pre dvoch, Lasica, Satinský a vy, Ako vzniká sliepka, aj. Z dětských knížek pak Rozprávky uja Klobásu.

V roce 2003 byl vyznamenán slovenskou Medailí Za zásluhy.

 

Články o celebritě

Vášáryová 2,5 roku po smrti Lasici (†81): Opět září štěstím! Vášáryová 2,5 roku po smrti Lasici (†81): Opět září štěstím! Dva a půl roku po smrti svého muže Milana Lasici (†81), která ji srazila na kolena, se opět usmívá a... číst článek
Pavel Nový z komedie S tebou mě baví svět slaví 75: Přežil svou vlastní smrt! Pavel Nový z komedie S tebou mě baví svět slaví 75: Přežil svou vlastní smrt! Oblíbený herec Pavel Nový, jenž se do srdcí mnoha generací diváků zapsal coby sympatický tatínek Pep... číst článek
Jana Šulcová (†76) bojovala za pokračování S tebou mě baví svět: Koho chtěla místo Satinského?! Jana Šulcová (†76) bojovala za pokračování S tebou mě baví svět: Koho chtěla místo Satinského?! Když se Václav Postránecký (+75) rozhodl napsat pokračování veleúspěšného filmu S tebou mě baví svět... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Magdaléna Zimová
Magdaléna Zimová
zobrazit profil Lucia Siposová
Lucia Siposová
zobrazit profil Miroslav Šimůnek
Miroslav Šimůnek
zobrazit profil Liza Colón-Zayas
Liza Colón-Zayas
zobrazit profil Scott Patterson
Scott Patterson
zobrazit profil Catherine Deneuve
Catherine Deneuve
zobrazit profil Naďa Konvalinková
Naďa Konvalinková
zobrazit profil Petr Vančura
Petr Vančura