Alena Vránová

Datum narození: 30. 7. 1932
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Herečka Alena Vránová se proslavila rolí Krasomily v pohádce Pyšná princezna, kde hrála po boku svého budoucího manžela Vladimíra Ráže.

Alena Vránová odmalička dostávala nejrůznější dětské role a následně i vystudovala DAMU. Za svou kariéru vystřídala angžamá v Divadle ABC a Městských divadlech pražských, kde spolupracovala s takovými hvězdami jako je Jan Werich nebo režisér Ota Ornest.

ALENA VRÁNOVÁ O PYŠNÉ PRINCEZNĚ

Zahrála si ve filmových klasikách jako Hrátky s čertem, Dovolená s Andělem nebo Hudba z Marsu. Z pohledu kariéry je především úspěšnou divadelní herečkou, v roce 1997 za svůj výkon ve hře Bouřlivé jaro obdržela Cenu Thálie.

Diváci budou Alenu Vránovou znát především z televizních obrazovek, kde se objevovala např. v seriálu Náves, v Ulici po boku Radoslava Brzbohatého nebo v roli majitelky domu a maminky Ondřeje Veselého alias Filipa Krejzy v seriálu Svatby v Benátkách. V březnu 2017 dostala Thálii za celoživotní mistrovství v činohře.

O ALENĚ VRÁNOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Velmi často se jméno Aleny Vránové objevovalo v bulvárních médiích ve spojitosti s její dcerou Markétou, která v 55 letech tragicky zemřela. Doslova se "upila k smrti" a to i přesto, že jí matka nabízela vlastní játra k transplantaci.

Otcem Markéty byl herec Vladimír Ráž, do kterého se Alena Vránová zamilovala během natáčení pohádky Pyšná princezna, která ji proslavila. Kvůli němu odešla od svého tehdejšího manžela, spisovatele Pavla Kohouta. Bylo jí teprve 19 let a vyvolalo to velký skandál.

 

 

Články o celebritě

13. komnata dcery »krále Miroslava« Vladimíra Ráže (†77): Můj život bez jedné ruky! 13. komnata dcery »krále Miroslava« Vladimíra Ráže (†77): Můj život bez jedné ruky! Narodila se jen s jednou rukou, Veronika Rážová (43) ale žádnou újmu necítí. „Rodiče mě vychovávali ... číst článek
První česká princezna Alena Vránová (91): Z Krasomily je pyšná prababička! První česká princezna Alena Vránová (91): Z Krasomily je pyšná prababička! Už navždycky zůstane první! První princezna v celovečerní české filmové pohádce. Pyšná princezna s A... číst článek
Co mají společného Pyšná princezna a Sám doma? Pasti na vetřelce! Co mají společného Pyšná princezna a Sám doma? Pasti na vetřelce! Přestože je od sebe dělí 38 let, má česká klasická pohádka Pyšná princezna (1952) a americký vánoční... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Lucie Štěpánková
Lucie Štěpánková
zobrazit profil Charlie Vickers
Charlie Vickers
zobrazit profil Pavel Řezníček
Pavel Řezníček
zobrazit profil Erika Stárková
Erika Stárková
zobrazit profil Zdeněk Junák
Zdeněk Junák
zobrazit profil Robert Downey, Jr.
Robert Downey, Jr.
zobrazit profil Thomasin McKenzie
Thomasin McKenzie
zobrazit profil Marek Adamczyk
Marek Adamczyk