Miroslav Macháček

Miroslav Macháček

Datum narození: 8. 5. 1922
Datum úmrtí: 17. 2. 1991
Místo narození: Nymburk
Profese: režisér, herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Miroslav Macháček byl herec a režisér tělem i duší. V Národním divadle režíroval od konce 50. let a jeho inscenace se označují za geniální. Jako velká divadelní i filmová osobnost se střetal s komunistickým režimem a vyvěraly z toho psychické problémy.

Divadlo měl Miroslav Macháček v krvi, narodil se do nymburské ochotnické rodiny. Sám studoval herectví na pražské konzervatoři. Od roku 1948 hrál na prknech pardubického divadla, od roku 1950 v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze.

Angažmá ale kvůli sporům s režimem musel opustit. Týkalo se to i jeho pedagogické práce s budoucími herci a režiséry. Odešel do Českých Budějovic. Svůj talent mohl Miroslav Macháček plně rozvinout v Národním divadle, do něhož nastoupil roku 1959.

Inscenaci Poprask na laguně z roku 1969 v režii Miroslava Macháčka Národní divadlo mnohokrát opakovalo, velký úspěch měla hra Ze života hmyzu Karla Čapka a Cyrano z Bergeracu. Vysoce cenění jsou Naši furianti od Ladislava Stroupežnického. Miroslav Macháček režíroval také v Činoherním klubu a na dalších scénách.

Ve filmu se Miroslav Macháček uplatnil jako herec, od roku 1960 do své smrti v roce 1991 hrál ve více než šesti desítkách filmů. Upozornil na sebe v Ďáblově pasti od Františka Vláčila, bez něj jsou nemyslitelné filmy Smrt si říká Engelchen či Údolí včel. Po roce 1968 dostal roli například v Lásce mezi kapkami deště, ve Vlčí boudě či ve snímku o léčbě alkoholismu Dobří holubi se vracejí.

Hlavní roli ztvárnil Miroslav Macháček ve filmu Jiřího Svobody Skalpel, prosím. Děti si bez Miroslava Macháčka nemohou představit televizní seriál Chobotnice z II. patra z 80. let 20. století.

Přes neuvěřitelný rozsah práce se Miroslav Macháček topil v psychických potížích. Trpěl hlavně depresemi  ze stavu společnosti, zároveň byl vznětlivý. V 70. letech nastoupil léčbu v bohnické psychiatrické léčebně, o čemž pojednává kniha Miroslava Macháčka Zápisky z blázince. Po těžké nemoci zemřel Miroslav Macháček v únoru 1991 v Praze.

Miroslav Macháček byl ženatý jednou. Vzal si spolužačku z konzervatoře Věru Štiborovu, měli spolu dceru Kateřinu Macháčkovou. Mezi jeho studentské lásky patřila i Jiřina Jirásková.Miroslav Macháček byl také partnerem herečky Vilmy Cibulkové.

Herečka Kateřina Macháčková vztah k otci dlouho hledala, ač po tátovi leccos podědila.

 

 

Články o celebritě

Problémový život Vilmy Cibulkové (61): Pokus o sebevraždu, potrat, alkohol, nevěry a dcera závislá na drogách! Problémový život Vilmy Cibulkové (61): Pokus o sebevraždu, potrat, alkohol, nevěry a dcera závislá na drogách! Věřte tomu nebo ne, ale 26. března slaví Vilma Cibulková své jednašedesáté narozeniny. Je to bez pře... číst článek
Poslední rozloučení s Josefem Somrem (†88) odtajněno! Kdy a kde se bude konat? Poslední rozloučení s Josefem Somrem (†88) odtajněno! Kdy a kde se bude konat? Herecká legenda Josef Somr (†88) léta žil v Praze, ale nikdy nezapomněl na svůj rodný Vracov, a tak ... číst článek
Před Brejchovou sundal kalhoty! Režisér (†68) by oslavil stovku Před Brejchovou sundal kalhoty! Režisér (†68) by oslavil stovku Herec a režisér, který se nikdy nenechal spoutat konvencemi. Miroslav Macháček (†68) by za divadlo a... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Zdeněk Janáček
Zdeněk Janáček
zobrazit profil Aleš Matějka
Aleš Matějka
zobrazit profil Petr Oukropec
Petr Oukropec
zobrazit profil Ondřej Trojan
Ondřej Trojan
zobrazit profil Petr Václav
Petr Václav
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Ján Novák
Ján Novák
zobrazit profil Jiří Rendl
Jiří Rendl