Jan Potměšil

Datum narození: 31. 3. 1966
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Jan Potměšil málem nepřežil těžkou autonehodu. Létající švec Jíra z pohádky Zdeňka Trošky utrpěl vážná zranění a skončil na vozíku. S herectvím ale neskončil.

Hvězdnou kariéru charizmatického Jana Potměšila nastartoval v jeho pouhých jednadvaceti letech film Bony a klid (1987). Zahrál si tehdy mladíka, jenž naletěl vekslákům. V témže roce oslovil všechny, kdo mají rádi příběhy s happy endem, v pohádce Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

JAN POTMĚŠIL - SOUD S POLICISTOU NA VOZÍKU

Jan Potměšil si zahrál v Ženě za pultem

Před kamerou se Jan Potměšil objevil již dávno předtím, než si zahrál v již zmíněných oblíbených snímcích. Jako malý kluk se předvedl v tehdy úspěšném seriálu Žena za pultem (1977). Hlavní roli dostal v roce 1979, a to v rodinné komedii Neohlížej se, jde za námi kůň!

Bezvadně nastartovanou hereckou kariéru zbrzdil rok 1989, kdy Jan Potměšil utrpěl vážná zranění při autonehodě, po níž skončil na invalidním vozíku. Lékaři nevěřili, že přežije, natož že se vrátí ke své profesi. Ale stalo se.

Ač nadosmrti upoután na vozík, Jan Potměšil dokázal vyhrát nad nepřízní osudu. A tak nadále makal a za ztvárnění titulní role v Shakespearově hře Richard III. získal Cenu Alfréda Radoka.

Jan Potměšil je dlouholetým členem spolku Kašpar, kde ztvárnil role v mnoha inscenacích (Višňový sad, Růže pro Algernon, Othello, Romeo a Julie, Běsi, Zrada, Audience, Hledám tě v tomto městě, Dopisy, Rozmarné léto, Draci noci, O políbeném drakovi).

Potměšilům comeback před kameru

Vrátil se i na televizní obrazovku. Hrál zdravotně handicapovaného veterináře v seriálu O zvířatech a lidech (1993), následoval krimi seriál Detektiv Martin Tomsa (1994), psychologický snímek Kruh (2001) či krimi příběh podle skutečné události Bolero (2004).

Sám sebe si Jan Potměšil zahrál v novácké Pojišťovně štěstí (2004). Roli dostal ve filmové pohádce Tři srdce (2007) či ve snímku Bony a klid 2 (2014).

O JANU POTMĚŠILOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Potměšil se narodil v sportovní rodině. Otec byl lyžařský trenér, matka i jeho mladší sestra Klára (*1972) rády sportovaly. Už v dětství sourozenci lyžovali, plavali a jezdili na kolech.

Po letech osamění (po autonehodě) se Jan Potměšil seznámil s novinářkou Radkou Prchalovou (*1968), s níž se v roce 2004 oženil. Za svého přijal jejího syna Šimona (*2000). V roce 2006 se manželům narodil syn Jan.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Viktor Zavadil
Viktor Zavadil
zobrazit profil Jiří Kodet
Jiří Kodet
zobrazit profil Lauren Graham
Lauren Graham
zobrazit profil Heath  Ledger
Heath Ledger
zobrazit profil Anthony Hopkins
Anthony Hopkins
zobrazit profil Roman Skamene
Roman Skamene
zobrazit profil Rosa Leslie
Rosa Leslie