Július Satinský

Július Satinský

Datum narození: 20. 8. 1941
Datum úmrtí: 29. 12. 2002
Místo narození: Bratislava
Profese: Herec, spisovatel
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Július Satinský se divákům vryl do paměti především jako tatínek Albert z komedie S tebou mě baví svět. S nerozlučným parťákem Lasicou ale bavil v řadě pořadů.

Július Satinský, Václav Postránecký, Pavel Nový – legendární trojice tatínků slavné komedie Marie Poledňákové. V reálném životě byl Július Satinský trojitým tatínkem. Zanechal po sobě odkaz v podobě syna Jána a dvou dcer - Lucie a Júlie. O Júlii se ale dlouho nevědělo.

Július Satinský vystudoval nejprve pedagogiku, pak ho ale zlákala dramaturgie na Vysoké škole múzických umění. Už od konce 50. let vystupoval společně s Milanem Lasicou. Dvojici přitom nezastavil ani zákaz vystupování na Slovensku.

Od osmdesátých let pak dvojice odešla do nově otevřeného Studia S, kde na konci roku 1999 oslavili i 40 lets svého společného vystupování.

To, že byl opravdu bavičem a komikem dokazuje i mnoho dalších komedií a pohádek, jako třeba: Buldoci a třešně, Tři veteráni, Prodavač humoru, Vesničko má středisková, aj.

Jeho první manželka, tanečnice Olga Lajdová, utonula při koupání v Karibiku. Druhou manželkou se pak stala doktorka Viera Satinská.

Július Satinský napsal i hromadu knih. Z oddělení pro dospělé bychom mohli zmínit Ktosi je za dverami, Večery pre dvoch, Lasica, Satinský a vy, Ako vzniká sliepka, aj. Z dětských knížek pak Rozprávky uja Klobásu.

V roce 2003 byl vyznamenán slovenskou Medailí Za zásluhy.

 

Články o celebritě

Vášáryová 2,5 roku po smrti Lasici (†81): Opět září štěstím! Vášáryová 2,5 roku po smrti Lasici (†81): Opět září štěstím! Dva a půl roku po smrti svého muže Milana Lasici (†81), která ji srazila na kolena, se opět usmívá a... číst článek
Pavel Nový z komedie S tebou mě baví svět slaví 75: Přežil svou vlastní smrt! Pavel Nový z komedie S tebou mě baví svět slaví 75: Přežil svou vlastní smrt! Oblíbený herec Pavel Nový, jenž se do srdcí mnoha generací diváků zapsal coby sympatický tatínek Pep... číst článek
Jana Šulcová (†76) bojovala za pokračování S tebou mě baví svět: Koho chtěla místo Satinského?! Jana Šulcová (†76) bojovala za pokračování S tebou mě baví svět: Koho chtěla místo Satinského?! Když se Václav Postránecký (+75) rozhodl napsat pokračování veleúspěšného filmu S tebou mě baví svět... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Ivan Dejmal
Ivan Dejmal
zobrazit profil Tomáš Hanák
Tomáš Hanák
zobrazit profil Tereza Taliánová
Tereza Taliánová
zobrazit profil Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
zobrazit profil Natálie Halouzková
Natálie Halouzková
zobrazit profil Charles Dance
Charles Dance
zobrazit profil Václav Kotva
Václav Kotva