Otakar Brousek mladší

Otakar Brousek mladší

Datum narození: 8. 5. 1957
Přezdívka: Ťulda
Profese: herec, dabér, moderátor
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Otakar Brousek mladší je všestranný herec a dabér. Stal se ozdobou Divadla na Vinohradech. Vystupuje i ve filmu, v televizi a v roli moderátora.

Otakar Brousek mladší, též zvaný Ťulda, pochází z hereckého prostředí. Je synem slavného otce Otakara Brouska staršího, bratrem herečky Jaroslavy Brouskové. Po absolvování konzervatoře začínal roku 1978 v divadle na Kladně, kde působil dvanáct let. Neméně úspěšné bylo i jeho angažmá v Městských divadlech pražských, zejména zakotvil v divadle ABC. Mezi roky 2008 a 2012 byl hostem Divadla na Fidlovačce. V září 2012 začal působit v Divadle na Vinohradech.

Brousek daboval Lupina z Pottera

Otakar Brousek mladší se objevuje v mnoha divadelních hrách a hrál i klasické role světového repertoáru včetně Hamleta, komediální žánr i muzikál. Ze slavných postav světového hudebního divadla nastudoval např. Célestina-Floridora v operetě Mam’zelle Nitouche.

Otakar Brousek mladší je i filmový, televizní herec, moderátor a dabér. Zahrál si v několika českých filmech, např. Hop a je tu lidoop (1977), Svatba upírů (1993) nebo v úspěšném filmu Snowborďáci (2004) režiséra Karla Janáka. V tomto filmu ztvárnil roli otce jednoho ze dvou hlavních hrdinů Rendyho v podání Vojty Kotka. Jako dabér propůjčil svůj hlas Davidu Thewlisovi (profesor Remus Lupin) z filmové série Harry Potter J. K. Rowlingové.

V roce 2022 Otakar Bousek získal nominaci na Českého lva za svůj výkon ve vedlejší roli v dramatu Okupace (2021).

S prvním manželkou Zuzanou Mixovou má děti Báru Broskovou a Ondřeje Brouska. Jeho druhá manželka Helena Brousková je tanečnicí.

 

Další Herci

zobrazit profil Zdeněk Hruška
Zdeněk Hruška
zobrazit profil René Přibil
René Přibil
zobrazit profil Jason Statham
Jason Statham
zobrazit profil Eva Nosálková-Leinweberová
Eva Nosálková-Leinweberová
zobrazit profil Talia Balsam
Talia Balsam
zobrazit profil Tereza Vítů
Tereza Vítů