Ája Vrzáňová

Datum narození: 16. 5. 1931
Datum úmrtí: 30. 7. 2015
Místo narození: Praha, Československo
Profese: krasobluslařka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Legendární Alena Vrzáňová, známá pod pseudonymem Ája Vrzáňová byla česká krasobruslařka a dvojnásobná mistryně světa v letech 1949 a 1950.

Alena Vrzáňová nasadila brusle ve čtyřech letech a o tři roky později se objevila na svých prvních závodech. Stala se čtyřnásobnou mistryní Československa a mistryní Evropy v roce 1950. První světový titul získala v roce 1949. Rok po jeho obhajobě požádala v Londýně o politický azyl a následně emigrovala do USA. Její jméno bylo v komunistickém Československu zapomenuto. V Americe působila jako profesionálka lední revue pod jménem Aja Zanova. Podílela se na vzniku Trumpova kluziště v New Yorku a se svým manželem začala podnikat v oblasti gastronomie. Do své rodné vlasti se začala vracet až po roce 1989. Od prezidenta Václava Klause v roce 2004 dostala medaili Za zásluhy II. stupně. V roce 2009 byla v Los Angeles uvedena jako první česká krasobruslařka do Síně slávy.

Soukromý život krasobruslařky už tak veselý nebyl. Její manžel, Američan s českými kořeny Pavel Šteindler zemřel po osmnácti letech manželství na rakovinu. Nebyla to však první tragédie, která rodinu zasáhla. Krátce po porodu přišla Ája Vrzáňová o vytouženou dceru. Dalšího dítěte se už nedočkala.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Pavol Demitra
Pavol Demitra
zobrazit profil Robin Hanzl
Robin Hanzl
zobrazit profil Bekim Balaj
Bekim Balaj
zobrazit profil Dagmar Damková
Dagmar Damková
zobrazit profil Michael Špaček
Michael Špaček
zobrazit profil Michal Kadlec
Michal Kadlec
zobrazit profil Milan Doudera
Milan Doudera