Robert Pelikán

Datum narození: 18. 10. 1979
Místo narození: Praha
Profese: politik hnutí ANO, právník
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Právník Robert Pelikán se roku 2015 stal ministrem spravedlnosti v Sobotkově kabinetu a posléze i v Babišové menšinové vládě. Ministerské křeslo opustil v červnu 2018.

Že Robert Pelikán vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze, není žádný div. Pochází totiž z právnické rodiny: matka soudkyně, otec odborník na dějiny práva, bratr Tomáš advokát. Robert Pelikán se dřív, než vstoupil do státních služeb, věnoval jako advokát civilnímu a správnímu právu.

ROBERT PELIKÁN PRÝ CHODIL ZA ŠKOLU 

V srpnu roku 2012 byl Robert Pelikán navržen na člena Českého telekomunikačního úřadu, a to tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou. Ten však později jeho nominaci stáhl. Podle spekulací za tím byl blog Roberta Pelikána, v němž kritizoval politiku vlády Petra Nečase.

Na podzim 2013 se Robert Pelikán stal členem Rady ekonomických poradců hnutí ANO 2011. V únoru 2014 si jej na ministerstvo financí přivedl Andrej Babiš a udělal z něj ředitele právní sekce. Post zastával do června téhož roku.

V březnu 2015 Andrej Babiš oznámil, že kandidátem hnutí ANO na post ministra spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky bude právě Robert Pelikán. Prezident Miloš Zeman jej do funce jmenoval 12. března 2015.

V parlamentních volbách 2017 Robert Pelikán získal poslanecký mandát za hnutí ANO, do něhož vstoupil roku 2015. V menšinovém kabinetu Andreje Babiše byl prezidentem Milošem Zemanem 13. prosince 2017 opět jmenován ministrem spravedlnosti. V ministerském křesle jej v červnu 2018 vystřídala právnička Taťána Malá.

 

Robert Pelikán se rozhodl skončit s politikou a vrátit se k advokacii, takže rezignoval na post v dolní komoře.

O ROBERTU PELIKÁNOVI ČTĚTE ZDE>>

Robert Pelikán je rozvedený; má syna. 

 

Články o celebritě

Česko platí 250 tisíc hackerovi kvůli chybě exministra Pelikána. Nikulin sedí v USA a chce víc Česko platí 250 tisíc hackerovi kvůli chybě exministra Pelikána. Nikulin sedí v USA a chce víc Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo Rusovi Jevgeniji Nikulinovi čtvrt milionu korun v souvislosti s... číst článek
Kauza kolem Mynářova muže a lánské zakázky: Policie navrhla obžalovat dva lidi  Kauza kolem Mynářova muže a lánské zakázky: Policie navrhla obžalovat dva lidi Policie navrhla obžalovat dva lidi a jednu právnickou osobu za zmanipulování veřejné zakázky Lesní s... číst článek
Pelikán se vrací Pelikán se vrací Advokát a bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (39, ANO) se vrací. Vláda včera schválila jeho... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Mihola
Jiří Mihola
zobrazit profil Ivana Mádlová
Ivana Mádlová
zobrazit profil Monika Jarošová
Monika Jarošová
zobrazit profil Martin Havel
Martin Havel
zobrazit profil Alena Gajdůšková
Alena Gajdůšková
zobrazit profil Tomáš Dubský
Tomáš Dubský
zobrazit profil Zbyněk Linhart
Zbyněk Linhart
zobrazit profil Tomáš Trč
Tomáš Trč