Alena Mihulová

Datum narození: 4. 5. 1965
Místo narození: Brno
Profese: herečka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Alena Mihulová se proslavila v Sestřičkách Karla Kachyni. Při natáčení se přitom do staršího režiséra zamilovala a později si jej i vzala.

Za své klíčové filmové role považuje herečka Alena Mihulová kromě Marie v Sestřičkách ještě Alenu v Džusovém románu Fero Feniče a dvě postavy (opět v režii Karla Kachyni) – Pipku (Městem chodí Mikuláš) a Rózu (Kráva). Drama Kráva je světově respektovaným českým snímkem, který slavil mezinárodní úspěch a o němž se redaktor New York Post Larry Worth nezdráhal napsat, že působí, jako kdyby Ingmar Bergman natočil Forresta Gumpa. Alena Mihulová se objevila také v televizním filmu Morrise Issy Den dobrých skutků, v počinu F. A. Brabce Kytice a v TV snímku Václava Křístka Pátek čtrnáctého. K roli zdravotní sestry se vrátila ve filmu Domácí péče režiséra a scénáristy Slávka Horáka, za níž v lednu 2016 na filmovém festivalu v americkém Palm Springs získala cenu pro nejlepší herečku. A záhy i Českého lva za nejlepší ženských herecký výkon. Na prknech, která znamenají svět, zakotvila v brněnském Divadle na okraji.

V roce 2022 byla Alena Mihulová nominována na Českého lva za ztvárnění hlavní role v dramatu Atlas ptáků (2021). V sériích TV Nova Iveta si zahrála matku tragicky zesnulé zpěvačky Ivety Bartošové Svatavu Bartošovou.

ALENA MIHULOVÁ - NOVÝ PARTNER

Původně pracovala jako ekonomka

Herečka Alena Mihulová pochází z druhého největšího města v Česku. „Jsem z Brna, rodiče jsou nejdůležitější - tatínek byl obuvník, maminka elektrozámečnice. Dělala jsem ekonomku, ale byl to takovej vopruz, že když vyhlásili konkurz v televizi, řekla jsem si, že herectví je to, co chci dělat.

A tak jsem potkala nejen úžasnýho režiséra, ale i hlavně skvělýho chlapa – Karla Kachyňu. Proplula jsem spíš filmovým životem než tím divadelním. Nejlepším nápadem a darem v životě bylo a je moje dítě,“ svěřila se herečka. Mužem jejího života, a to nejen pracovního, ale i osobního byl, jak sama říká, Karel Kachyňa. Zamilovala se do něj již při natáčení Sestřiček. Svůj vztah dlouho tajili. K sedmdesátinám mu dala ten nejkrásnější dárek – dceru Kateřinu. Svoji byli v letech 1995 - 2004. Když o dvě generace starší Kachyňa vážně onemocněl, pečlivě se o něj starala. Po jeho smrti se uchýlila do ústraní. Ztrátu milovaného manžela nesla těžce, musela se dokonce svěřit do lékařské péče.

 

Články o celebritě

Hvězda Domácí péče Alena Mihulová: Vážné zdravotní problémy! Hvězda Domácí péče Alena Mihulová: Vážné zdravotní problémy! Potýkala se s depresemi a závislostí na alkoholu. Alena Mihulová (57) přiznala, že ji péče o nemocné... číst článek
Vážné zdravotní problémy! Mihulová (57) ruší práci Vážné zdravotní problémy! Mihulová (57) ruší práci Hvězda Domácí péče Alena Mihulová znovu odložila premiéru. Populární herečka leží doma v horečkách!... číst článek
Gondíková dává svému bratrovi Daliborovi zabrat: Nežereš maso, nerozumíš vtipu! Gondíková dává svému bratrovi Daliborovi zabrat: Nežereš maso, nerozumíš vtipu! Před dvanácti lety zcela změnil Dalibor Gondík (52) životní styl. Přestal jíst maso, začal denně běh... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Václav Svoboda
Václav Svoboda
zobrazit profil Martin Finger
Martin Finger
zobrazit profil Ondřej Kraus
Ondřej Kraus
zobrazit profil Tereza Srbová
Tereza Srbová
zobrazit profil Diana Lee Inosanto
Diana Lee Inosanto
zobrazit profil Uršula Kluková
Uršula Kluková
zobrazit profil Růžena Merunková
Růžena Merunková
zobrazit profil Miriam Kantorková
Miriam Kantorková