Michal Klenecký

Michal Klenecký

Datum narození: 30. 12. 1964
Místo narození: Praha
Profese: malíř, restaurátor, tvůrce filmových interiérů a exteriérů

Související celebrity

Životopis

Malíř Michal Klenecký, jehož obrazy jsou známé po celém světě, se proslavil také jako autor filmových interiérů a exteriérů pro hollywoodské star jako je Tom Cruise.

V dětství chtěl být Michal Klenecký knězem, aby sloužil lidem. Pak se ale začal zajímat o výtvarné uměním, které jej oslovilo více než teologie.

Po střední odborné škole výtvarné a povinné vojenské službě Michal Klenecký myl okna. Posléze se dostal na Akademii výtvarných umění v Praze.

Svou uměleckou kariéru Michal Klenecký zahájil hned po Sametové revoluci 1989. Začal se živit výtvarnou činností, restaurováním a zlacením secesních budov, např. pražského Rudolfina nebo Obecního domu. Posléze zlatil Národní muzeum a Národní divadlo.

Obrazy Michal Klenecký vystavuje po celém světě, mj. ve Spojeném království, v Německu, Itálii, USA, Švýcarsku, Kanadě, Ekvádoru nebo v Kuvajtu. Tam navíc pracoval pro princeznu. Vytvořil pro ni unikátní Muzeum rozkvětu zdravotnictví.

Má za sebou na pět desítek samostatných a společných výstav. Díla Michala Kleneckého zdobí též řadu soukromých sbírek. Obrazy přetváří na baterie, které vyzařují a dobíjejí energii, k čemuž ho přivedl jeho zájem o mystiku. Většinu děl vytváří olejem špachtlovou technikou.

Roku 1998 se Michal Klenecký začal věnovat také patinértví ve filmovém průmyslu, což znamená, že kulisy maluje tak, aby byly k nerozeznání od skutečných budov či předmětů z doby, do níž je děj zasazen. Pracoval na snímcích, v nichž hrály hollywoodské hvězdy, jako Sean Connery, Tom Cruise, Michael Douglas nebo Wesley Snipes.

Z filmů, na kterých se Michal Klenecký podepsal, jmenujme např. Liga vyvolených, Vetřelce, Mission Impossible, Blade, Edith Piaf, Duna nebo Tři mušketýři. Kromě cizí velkoprodukce si najde čas i na českou tvorbu. Namátkou jmenujme snímky Zahradnictví, Občanský průkaz, Nestyda, Jedna ruka netleská nebo seriál Vraždy v kruhu.

Podílel se na desítkách reklam, a to po celém světě. Osobitý styl Michala Kleneckého je patrný např. na spotech na amerického Oscara, na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary nebo Českého lva.

Mezi oblasti činnosti Michala Kleneckého patří i restaurování. Spolupracoval třeba na uměleckých úpravách Vladislavského sálu a Kněžského paláce na Pražském hradě či na barokním kostele v Hrusicích, rodišti malíře Josefa Lady.

Michal Klenecký je podruhé ženatý. Jak sám říká, jako každý správný král má tři dcery.

 

Další Umělci

zobrazit profil Adrijana Trpkovič
Adrijana Trpkovič
zobrazit profil Robin Ondráček
Robin Ondráček
zobrazit profil Matěj Forman
Matěj Forman
zobrazit profil Miloš Knor
Miloš Knor
zobrazit profil Milan Knížák
Milan Knížák
zobrazit profil Dušan Chrástek
Dušan Chrástek
zobrazit profil Dagmar Kludská
Dagmar Kludská