Irena Blažková

Irena Blažková

Datum narození: 6. 5. 1969
Místo narození: Prostějov
Profese: politička hnutí ANO 2011, učitelka, hostinská
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Politička hnutí ANO 2011 Irena Blažková se coby starostka obce Vranovice-Kelčice na Prostějovsku stala v červenci 2020 poslankyní, a to po rezignaci Petra Vrány. Ve Sněmovně setrvala do podzimu 2021.

Vystudovala zemědělské školy v Kojetíně a Kroměříži. Dva roky Irena Blažková pracovala v Drůbežnictví Xaverov, deset let učila v prostějovské autoškole, dalších osm s manželem měla rodinnou vesnickou restauraci.

Do politiky Irena Blažková vstoupila v roce 2002, kdy byla zvolena zastupitelkou obce Vranovice-Kelčice, v roce 2004 pak místostarostkou obce a čtyři roky nato starostkou (subjekt Sdružení nezávislých kandidátů Vranovice-Kelčice). Post opakovaně obhájila.

Nedařilo se jí v senátních volbách 2018, kdy kandidovala za hnutí ANO 2011 v obvodu č. 62 - Prostějov. Neprobojovala se do druhého kola. Úspěšná Irena Blažková byla ve volbách 2020, kdy se dostala do Zastupitelstva Olomouckého kraje.

Do křesla ve Sněmovně Irena Blažková usedla jako první náhradnice v červenci 2020, kdy na poslanecký mandát rezignoval Petr Vrána (ANO), a to kvůli kandidatuře do Senátu. V dolní komoře setrvala do podzimu 2021.

Irena Blažková je vdaná.

 

Další Politici

zobrazit profil Ondřej Prokop
Ondřej Prokop
zobrazit profil Pavla Golasowská
Pavla Golasowská
zobrazit profil Jaromír Strnad
Jaromír Strnad
zobrazit profil Jaroslav Foldyna
Jaroslav Foldyna
zobrazit profil Lenka Knechtová
Lenka Knechtová
zobrazit profil Václav Klaus mladší
Václav Klaus mladší
zobrazit profil Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
zobrazit profil Jana Hanzlíková
Jana Hanzlíková