Vladimír Mišík

Vladimír Mišík

Datum narození: 8. 3. 1947
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Vladimír Mišík, muž, který si bezpochyby zaslouží titul „Legenda“, představitel skupiny ETC, se stal jednou z nejvýraznějších hudebních ikon české scény od 60. let 20. století.

Maminka byla původem Slovenka, praxí zdravotní sestra Červeného kříže, otec americký důstojník. Seznámili se v Německu, nicméně osud jim nepřál, a tak Vladimír Mišík dlouhou dobu neměl tušení, kdo jeho otec vlastně je.

VLADIMÍR MIŠÍK O RODINĚ V AMERICE

Již na truhlářském učilišti Vladimír Mišík založil svou první kapelu a do světa mladých muzikantů vletěl jako Uragán. V kapele se zhostil bicích, po škole se však skupina rozpadla a on se stal součástí Komety, kde se do jeho života vloudil Radim Hladík, kamarád, se kterým poté odešel do skupiny Fontána (později známá jako The Matadors).

Prvním singlem skupiny se stala píseň Vladimíra Mišíka Malej zvon, co mám. Po vojně zpíval v orchestru Karla Duby a poté založil svou vlastní kapelu New Force. Ta sílu doby ale nevydržela a v roce 1968 se rozpadla.

Ještě v témže roce založil spolu s Radimem Hladíkem skupinu Special Blue Effects (později jen Blue Effects). Spolu s Blue Effects přišla i první dlouhodobě hraná deska Meditace. Po jejím vydání byl však Vladimír Mišík ze skupiny vyhozen. Anglické texty se nelíbily režimu a nakonec způsobily rozepře i v samotné kapele.

Hned poté se Vladimíra Mišíka chopilo slavné Flamengo, se kterým natočil jediné, ale dodnes hrané album na texty Josefa Kainara, Kuře v hodinkách. Kapela se však rozpadla už před vydáním alba.

V roce 1974 se Vladimír Mišík na scéně objevil znovu. Tentkrát pod taktovkou skupiny ETC…. Ani tady ale neunikl pozornosti režimu a po celé dva roky měla skupina zákaz hrát. StB mu dokonce nabídla „pomocnou ruku“ za „podpis“, tu ale neuchopil. Nyní se příležitostně objevuje i po boku Vladimíra Merty a Jana Hrubého ve folkrockové formaci Čundrground. Jeho nejznámější píseň Variace na renesanční téma (Večernice) byla v roce 1989 označena za revoluční. Vladimír Mišík si však stále tvrdě stojí za svým. V roce 2013 proto odmítl Medaili Za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana - nelíbilo se mu jeho rozhodování.

O VLADIMÍRU MIŠÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

Ačkoli život Vladimíra Mišíka ovlivňuje astma (dodává mu na jeho chrapláku) a Charcotová osteoartropatie (odvápňují se mu dolní končetiny), stále koncertuje. Se svou manželkou Evou mají syny Martina a Adama (oba muzikanti) a dceru Báru.

Ze zdravotních důvodů se Vladimír Mišík 1. dubna 2021 rozhodl ukončit kariéru. V Andělech 2021 zvítězil v kategorii Folk, a to díky albu Noční obraz.

 

Články o celebritě

Další Zpěváci

zobrazit profil Monika Fialková
Monika Fialková
zobrazit profil Zuzana Kolářová
Zuzana Kolářová
zobrazit profil Jakub Smolík
Jakub Smolík
zobrazit profil Tereza Kerndlová
Tereza Kerndlová
zobrazit profil Sámer Issa
Sámer Issa
zobrazit profil Lipo (Tomáš Červinka)
Lipo (Tomáš Červinka)
zobrazit profil Tereza Mátlová
Tereza Mátlová
zobrazit profil Václav Jelínek
Václav Jelínek