René Přibil

Datum narození: 17. 4. 1946
Datum úmrtí: 30. 5. 2017
Místo narození: Plzeň
Profese: herec, režisér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Herec a režisér René Přibil ztvárnil desítky rolí jak v divadle, tak před kamerou. Zahrál si i v oscarovém snímku Zdeňka Svěráka Kolja. Proslul hláškou z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!

Po Janáčkově akademii muzických umění roku 1969 získal René Přibil své první angažmá v plzeňském divadle. Zahrál si zde hlavní role mj. v Romeovi a Julii či ve Zkrocení zlé ženy. Posléze se předvedl na jihočeských scénách, odkud odešel do Národního divadla. Dále působil znovu v Plzni a roku 1996 přesídlil do pražského Divadla pod Palmovkou.

Ve filmu si René Přibil poprvé zahrál v dramatu Svět otevřený náhodám (1971), v němž hlavní roli ztvárnil Miloš Kopecký. „Věčnou slávu“ mu přinesla postava šerifa v komedii Oldřicha Lipského, Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), kde vyřkl proslulou větu: „Slezte z toho lustru, Donalde, vidím vás!“

O RENÉM PŘIBILOVI ČTĚTE ZDE>>

Ztvárnil desítky rolí ve filmech, televizních inscenacích a v seriálech. Estébáckého vyšetřovatele René Přibil zpodobnil v oscarovém snímku Kolja. Předvedl se v Rodinných poutech, ve Vyprávěj, v Raplovi, Gymlu s (r)učením omezeným, Temném kraji či v Modrém kódu. Kromě hraní také režíroval.

René Příbil zemřel po dlouhé nemoci 30. května 2017, a to ve svých 71 letech.

 

Další Herci

zobrazit profil Juraj Bernáth
Juraj Bernáth
zobrazit profil Simona Kollárová
Simona Kollárová
zobrazit profil Jiří Krampol
Jiří Krampol
zobrazit profil Jiří Lábus
Jiří Lábus
zobrazit profil Miloš Hlavica
Miloš Hlavica
zobrazit profil Barbra Streisand
Barbra Streisand
zobrazit profil René Slováčková
René Slováčková
zobrazit profil Djimon Hounsou
Djimon Hounsou