Jana Synková

Datum narození: 18. 4. 1944
Místo narození: Praha
Profese: herečka, autorka textů písní, esejí a portrétů
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Jana Synková spojila svůj život především se Studiem Ypsilon. Objevuje se ovšem i na filmovém plátně, kde si vysloužila i dvě nominace na Českého lva.

Od dětství se věnovala recitaci a navštěvovala dramatický kroužek. Po studiu herectví na DAMU Jana Synková získala angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci (1967 až 1969). Poté se stala členkou souboru pražského Studia Ypsilon.

JANA SYNKOVÁ - JAKO MALÁ PŘIŠLA O SVÉ BLÍZKÉ

Studio Ypsilon je pro ní druhý domov

„Když točím nebo někde hostuju, je to příjemný zpestření. Ale vždycky se už zase těším zpátky. Ypsilonka je můj druhej domov,“ uvedla Jana Synková ve svého profilu na webu divadla.

Před kamerou Jana Synková debutovala v krátkometrážním dramatu režiséra Elmara Klosse Motýl (1965). Na filmovém plátně se herečka poprvé objevila v podobenství Farářův konec (1968), které režisér Evald Schorm natočil podle předlohy Josefa Škvoreckého.

Za tetu Kateřinu ze Saturnina si vysloužila nominaci na Českého lva

Výraznou roli Jana Synková dostala v televizní komedii Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Dveře (1976), kde svůj typický herecký projev předvedla po boku Petra Nárožného. Za roli tety Kateřiny v komedii Saturnin byla nominována na Českého lva.

Milovníci bláznivých komedií si Janu Synkovou vybaví jako psycholožku Kudlákovou v sérii Byl jednou jeden polda či drbnu Horáčkovou v Babovřeskách Zdeňka Trošky, seriáloví nadšenci zejména coby ředitelku gymnázia Kocourkovou v Životě na zámku.

Na Českého lva byla Jana Synková podruhé nominována za ztvárnění babičky v tragikomedii Tomáše Pavlíčka Chata na prodej (2018), a to v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Kromě hraní začala i psát

Kromě hraní se Jana Synková začala věnovat psaní. Je autorkou hry pro děti Začarovaný vůl, napsala portréty, eseje a písňové texty, mj. k inscenaci Sebevrah.

Manželem Jany Synkové se roku 1974 stal herec, režisér, kulturní publicista, textař, výtvarník, ilustrátor, scenárista, dramatik, moderátor, divadelní manažer a pedagog Jan Schmid, dlouholetá klíčová tvůrčí osobnost Ypsilonky.

Jana Synková přivedla na svět dceru a syna, kteří ji učinili několinásobnou babičkou.

 

Další Herci

zobrazit profil Clint Eastwood
Clint Eastwood
zobrazit profil Stephen Fry
Stephen Fry
zobrazit profil Lukáš Hlavica
Lukáš Hlavica
zobrazit profil Taylor Zakhar Perez
Taylor Zakhar Perez
zobrazit profil Radek Holub
Radek Holub
zobrazit profil Barbora Srncová
Barbora Srncová
zobrazit profil Vlastimil Bedrna
Vlastimil Bedrna
zobrazit profil Leona Skleničková
Leona Skleničková