Miroslav Pelta

Datum narození: 27. 11. 1964
Místo narození: Varnsdorf
Profese: 5. předseda Fotbalové asociace ČR, podnikatel
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Miroslav Pelta, v letech 2011 až 2017 předseda Fotbalové asociace ČR a majitel fotbalového klubu FK Baumit Jablonec, byl odsouzen na šest let do vězení.

S fotbalem Miroslav Pelta začal v šesti letech v TJ Krásná Lípa, z které přešel do žákovského týmu Slovanu Varnsdorf. Při studiu Střední průmyslové školy stavební v Liberci se na internátu seznámil s vychovatelem Vlastimilem Caklem, jedním ze zakladatelů jablonecké ODS. Díky němu se ve věku patnácti let dostal do TJ LIAZ Jablonec. Hráčskou kariéru ukončil předčasně kvůli zdravotním problémům.

Pelta byl léta jabolonecký zastupitel

Roku 1991 byl Miroslav Pelta zvolen do čela představenstva FK Jablonec, který vedl až do roku 1999. Pod jeho vedením se Jablonec dostal ze třetí ligy do nejvyšší české soutěže Gambrinus ligy. Poté přešel do Sparty Praha, kde v letech 1999 až 2005 zastával funkci generálního ředitele. Po odchodu ze Sparty pracoval dva roky jako obchodní ředitel marketingové společnosti svazu STES. V roce 2007 se vrátil do představenstva FK Jablonec.

Od roku 1992 člen ODS Miroslav Pelta byl v letech 1994 až 2018 zastupitelem města Jablonec nad Nisou, do roku 2012 radní.

Miroslav Pelta vystřídal Ivana Haška

Po Sametové revoluci začal Miroslav Pelta kupovat nemovitosti, na což si dle svých slov půjčil od bank. V roce 2010 mu patřilo šest domů a dvě haly. Získal také podíl ve společnosti Prosečská investiční. Nakoupil nevyužité louky a pole od města na Prosečí.

Roku 2011 - po odstoupení Ivana Haška - se Miroslav Pelta stal předsedou Fotbalové asociace ČR. V roce 2013 svojí pozici obhájil. Během Peltova předsednictví bylo zaznamenáno několik úspěchů, mj. zisk pořadatelství mistrovství Evropy do 21 let v roce 2015, projekt Členství oceněný Evropskou fotbalovou unií UEFA coby nejlepší počin za rok 2012 v kategorii speciálních projektů a angažování Pavla Vrby na post trenéra reprezentace. Ve funkci šéfa Fotbalové asiciace ČR Miroslav Pelta skončil v čerrnu 2017.

Dostal i peněžitý trest a zákaz činnosti

Miroslav Pelta je často podezříván z údajného napojení na fotbalové podsvětí. Kritizován byl především pro silný vliv místopředsedy asociace a údajného představitele fotbalového podsvětí Romana Berbra

Začátkem května 2017 byla na Miroslava Peltu uvalena vazba kvůli podezření ze zneuřívání státních dotací. Právě v souvislsti s obvinění odstoupil z funkce předsedy Fotbalové asociace ČR.

V listopadu 2021 byl Miroslav Pelta odsouzen k šesti letům vězení, pětiletému zákazu činnosti ve statutárních orgánech korporací a pětimilionovému peněžitému trestu. Proti rozsudku se odvolal. Stejný verdikt padl i v dubnu 2023. Ani ten není pravomocný.

O MIROSLAVU PELTOVI ČTĚTE ZDE>> 

Mezi koníčky Miroslava Pelty patří houbaření.

Miroslav Pelta je ženatý a má tři děti. Nejstarší Kateřina se narodila v roce 1987, prostřední Dominika v roce 1993 a nejmladší syn Adam v roce 1997. 

 

Články o celebritě

Šoumen Jakub Prachař: Na koho vystrčil holý zadek? Šoumen Jakub Prachař: Na koho vystrčil holý zadek? Finálový zápas mezi Spartou a Slavií si nenechali ujít hvězdní hosté na tribuně. Překvapivě do hledi... číst článek
Ministr sportu, oběť vlastní povahy. Pelta propadl falešnému pocitu Ministr sportu, oběť vlastní povahy. Pelta propadl falešnému pocitu Ještě nakrásně může Miroslav Pelta vyváznout a na bránu věznice ukázat dlouhý nos. Čtvrteční rozsude... číst článek
Pelta se u soudu choval „nepeltovsky", psal i SMS zprávy. Pak pronesl, že... Pelta se u soudu choval „nepeltovsky", psal i SMS zprávy. Pak pronesl, že... Během nekonečného martyria přelíčení v kauze machinací se státními dotacemi do sportu se poprvé stal... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Rafael Nadal
Rafael Nadal
zobrazit profil Jiří Skalák
Jiří Skalák
zobrazit profil Václav Skuhravý
Václav Skuhravý
zobrazit profil Petr Svoboda
Petr Svoboda
zobrazit profil Jan Železný
Jan Železný
zobrazit profil Matěj Machovský
Matěj Machovský
zobrazit profil Michal Broš
Michal Broš