David Cameron

Datum narození: 9. 10. 1966
Místo narození: Londýn, Anglie
Profese: bývalý premiér Spojeného království
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

David Cameron je známý pro své revoluční vůdcovství v britské Konzervativní straně. Stranu po dlouhých letech dovedl k vítězství v roce 2010 a stal se nejmladším britským premiérem za posledních 200 let.

David Cameron, celým jménem David William Donald Cameron, je přímým potomkem (praprapraprapravnukem) krále Viléma IV (1765-1837) a jeho milenky, irské herečky, Dorothey Jordan. Je i příbuzným královny Alžběty II., bratranec z pátého kolena. Ovšem jako potomek dítěte vzešlého z nelegitimního vztahu nemůže figurovat v následnické linii britského trůnu. Přes Viléma IV. má anglické, skotské i německé předky.

David Cameron má velmi kvalitní vzdělání a vždy měl vynikající studijní výsledky. Získal vzdělání na prestižních anglických školách, navštěvoval soukromou střední školu v Etonu, poté absolvoval Univerzitu v Oxfordu. V  roce 2005 se stal předsedou britské Konzervativní strany, čímž vystřídal Michaela Howarda a zároveň se stal lídrem opozice.

Po nástupu Davida Camerona strana směřovala k modernizaci a především chtěl změnit její pravicový obraz. Pod jeho vedením se podařilo stranu odklonit od tradičního konzervatismu směrem k sociálně liberálním a levicovějším pozicím. David Cameron oslnil britský lid především svou odvážnou výmluvností a tím si získal přízeň věřejnosti. Jeho činy mu i jeho straně vynesly volební úspěch v parlamentních volbách roku 2010. Po dlouhých třinácti letech se tak Konzervativní strana vrátila do vlády a David Cameron se stal předsedou vlády.

David Cameron věnuje svou pozornost i tématům dříve opomíjeným jako jsou např. ochrana klimatu, evropská chemická politika, rozvoj obnovitelné energetiky nebo boj s chudobou v oblastech třetího světa. Chová též nezdolnou náklonnost ke státu Izrael – na výroční večeři Spojeného Židovského Izrale řekl, že „není rozpor v tom být pyšný Žid, uvědomělý sionista a loajální britský občan“. V roce 2013 účinkoval ve videoklipu britské populární hudební skupiny One Direction.

David Cameron je ženatý a spolu s manželkou Samanthou Cameronovou má čtyři děti. Nejstarší z roku 2002 bylo vážně nemocné a zemřelo v roce 2009. V září roku 2010 se jim narodilo čtvrté dítě.

Novináři i političtí komentátoři označují Samanthu Cameronovou za manželovu tajnou zbraň v předvolebních kampaních. Přisuzují jí, že přispěla k tomu, aby image Davida Camerona byla přijatelnější pro veřejnost.

David Cameron z postu premiéra odsoupil v létě 2016, kdy Britové v referendu zaveleli k odchodu z Evropské Unie.

 

Články o celebritě

Britský velvyslanec se v Blesku rozmluvil česky: MHD v Praze je lepší než londýnská Britský velvyslanec se v Blesku rozmluvil česky: MHD v Praze je lepší než londýnská Matt Field je ambasadorem Spojeného království v ČR teprve od ledna, ale už si troufá na rozhovor v ... číst článek
„Za králem,“ zavelel Pavel a popsal velký zážitek. Prezidentský pár zasedl vedle světových elit „Za králem,“ zavelel Pavel a popsal velký zážitek. Prezidentský pár zasedl vedle světových elit Británie právě po 70 dlouhých letech zažívá korunovaci nového panovníka, na trůn po Alžbětě II. nast... číst článek
Hosté na korunovaci Karla III.: Dorazil William, Harry i děti Camilly. Česko zastoupil Petr Pavel Hosté na korunovaci Karla III.: Dorazil William, Harry i děti Camilly. Česko zastoupil Petr Pavel Seznam hostů na korunovaci Karla III. čítal proti korunovaci jeho matky jen přibližně polovinu jmen.... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Dana Balcarová
Dana Balcarová
zobrazit profil František Konečný
František Konečný
zobrazit profil Jiří Jureček
Jiří Jureček
zobrazit profil František Petrtýl
František Petrtýl
zobrazit profil Pavel Pustějovský
Pavel Pustějovský
zobrazit profil Radim Sršeň
Radim Sršeň
zobrazit profil Jiří Navrátil
Jiří Navrátil