Michalina Olszańska

Datum narození: 29. 6. 1992
Místo narození: Varšava, Polsko
Profese: herečka, spisovatelka, hudebnice
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herečka Michalina Olszańska, všestranně talentovaná polská umělkyně, ztvárnila hlavní roli v dramatu Já, Olga Hepnarová, ze niž získala nominaci na Českého lva 2017. Film měl premiéru na Berlinale 2016.

Olgu Hepnarovou, poslední ženu popravenou v Československu, zahrála Michalina Olszańska ve věku 22 a 23 let. Stejně stará byla i Olga Hepnarová, když v roce 1973 náklaďákem zabila na zastávce tramvaje osm lidí. Tvůrci filmu Já, Olga Hepnarová Tomáš Weinreb a Petr Kazda dlouho hledali představitelku hlavní role, jak v Česku, tak v Polsku. Když už byli téměř rozhodnuti pro Mariku Šoposkou, objevila se Michalina Olszańska.

VÍCE O OLZE HEPNAROVÉ NAJDETE ZDE>>

Černobílý film ukazuje vnitřní život Olgy Hepnarové v černobílém prostředí. Čelila psychickým problémům, potíže přerostly v nenávist vůči společnosti. Vnitřní rozpory se stupňovaly, v roce 1973 vyvrcholily v úmyslné najetí do lidí na tramvajové zastávce. Olga Hepnarová činu veřejně nelitovala, po procesu a po dvou letech od vraždy byla oběšena. Šlo o poslední popravenou ženu u nás. Michalina Olszańska si musela poradit i s lesbickou scénou na diskotéce. Za ztvárnění postavy vražedkyně dostala Českého lva 2017 za nejlepší herecký výkon v hlavní roli.

Nejedná se o filmový debut mladé Michaliny Olszańské, ten se odehrál už v roce 2012. Hrála například v polských filmech Dcery Tance a Jack Strong. Ten pojednává o jednom z nejvýznamnějších špiónů studené války, jímž byl polský plukovník Ryszard Jerzy Kukliński, krycím jménem právě Jack Strong. Film natočil Wladyslaw Pasikowski a obsadil do něj i Michalinu Olszańskou. Herečka dostala roli také v seriálu Bodo či v dramatu Svědkyně.

O MICHALINĚ OLSZAŃSKÉ ČTĚTE ZDE>>

Michalina Olszańska je také spisovatelkou, houslistkou a zpěvačkou. V sedmi letech začala hrát na housle, později vystudovala divadelní i hudební školu. I její rodiče se věnovali hudbě a divadlu. Michalina Olszańska ráda jezdí na koni, střílí ze sportovního luku, má vášeň pro vodu a navíc od roku 2011 píše romány. Netají se rodinnou legendou, podle níž měla být její prababička z otcovy strany mořskou pannou.

Jeden z románů Michaliny Olszańské Zakletá popisuje dívku, jež zprvu nemá ponětí o existenci jiných lidí. Vyrůstá mezi květinami a stromy, žije v dokonalé harmonii s tím, co ji obklopuje, než se to změní. Kniha svou magickou atmosférou připomíná Lociku, snad nejznámější pohádku bratří Grimmů.

 

Další Herci

zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer
zobrazit profil Robert Jašków
Robert Jašków
zobrazit profil Zuzana Fialová
Zuzana Fialová
zobrazit profil Martin Trnavský
Martin Trnavský
zobrazit profil Paolo Villaggio
Paolo Villaggio
zobrazit profil Karel Fiala
Karel Fiala
zobrazit profil Ondřej Kraus
Ondřej Kraus
zobrazit profil Jakub Štáfek
Jakub Štáfek