Jana Andresíková

Datum narození: 2. 4. 1941
Datum úmrtí: 19. 10. 2020
Místo narození: Kroměříž
Profese: herečka, dabérka, pedagožka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Herečka Jana Andresíková se proslavila zejména rolemi čarodějnice v seriálu Arabela a záhadné paní Černé v druhé sérii Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek.

Herectví na JAMU v Brně Jana Andresíková dokončila v roce 1964. Pak odešla do Prahy a získala angažmá v avantgardním divadle Maringotka a poté byla členkou Divadla Za branou. Roku 1969 začala působit jako herečka na volné noze.

JANA ANDRESÍKOVÁ - DCERA JI PŘIPRAVILA O MILIONY

Na filmovém plátně se Jana Andresíková objevila coby sekretářka ve válečném dramatu Mykoin PH 510 (1963). Od té doby ztvárnila řadu drobnějších filmových i televizních rolí.

Služku z vykřičeného domu si Jana Andresíková zahrála v hororové fantasy Valerie a týden divů, barmanku v krimi Václava Vorlíčka Smrt si vybírá, učitelku v pohádce Kočičí princ, lékařku v dramatu Jak chytit krokodýly nebo svědkyni v psychologickém snímku Václava Křístka Pátek čtrnáctého.

Pro svůj přísný výraz byla Jana Andresíková obsazena do rolí několika německých žen, a to ve filmech ...a pozdravuji vlaštovky, Kouzelníkův návrat nebo Kukačka v temném lese. Výraznou postavu Elišky Přemyslovny zpodobnila v TV inscenaci Poslední královna.

Mezi nejznámější role Jany Andresíkové patří ty seriálové, a to především čarodějnice v Arabele, záhadná paní Černá v druhé sérii Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek nebo teta Eliška v minisérii Vlak štěstí a naděje.

Lejdy si Jana Andresíkova zahrála v Kameňáku 1 a 3 reřiséra Zdeňka Trošky. Do role ježibaby ji obsadil ve své pohádce Čertova nevěsta.

Věnovala se také přednesu, pedagogické činnosti (na DAMU a na Soukromé herecké škole v Praze) a dabingu. Svůj hlas propůjčila mj. Whooppi Goldberg ve filmech Sestra v akci. V roce 2010 byla Janě Andresíkové udělena Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

O JANĚ ANDRESÍKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

V roce 1969 si Jana Andresíková vzala režiséra Jana Moravce, s nímž měla dceru. Manželství skočilo po dvou letech rozvodem. Podruhé se provdal roku 1990 za Jiřího Jiráka.

Život i profesní dráhu Jany Andresíkové ovlivnily četné zdravotní komplikace. Utrpěla těžká zranění při vážné autonehodě, prošla si dvěma operacemi páteře s trvalými následky a několika dalšími úrazy.

Jana Andresíková zemřela 19. října 2020. Bylo jí 79 let.

 

Články o celebritě

Půl roku po smrti čarodějnice z Arabely Jany Andresíkové (†79): Nesplnili jí poslední přání! Půl roku po smrti čarodějnice z Arabely Jany Andresíkové (†79): Nesplnili jí poslední přání! Herečka zemřela loni 19. října na komplikace po zlomenině krčku spojené s covidem. Čarodějnice z Ara... číst článek
Covid zabil Menzela, Štaidla i poslance Ventrubu: Jaké osobnosti už virus vzal? Covid zabil Menzela, Štaidla i poslance Ventrubu: Jaké osobnosti už virus vzal? Smutné statistiky obětí covidu zvyšují i zesnulí z řad herců, vědců, politiků a dalších veřejných os... číst článek
Rok 2020 plný smrti: Tyto osobnosti odešly na věčnost Rok 2020 plný smrti: Tyto osobnosti odešly na věčnost Měli jsme rádi jejich písničky, vážili si jich jako odborníků a obdivovali jejich sportovní výkony. ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jiří Pomeje
Jiří Pomeje
zobrazit profil Miroslav Donutil
Miroslav Donutil
zobrazit profil Natália Germáni
Natália Germáni
zobrazit profil Pom Klementieff
Pom Klementieff
zobrazit profil Natasha Liu Bordizzo
Natasha Liu Bordizzo
zobrazit profil David Matásek
David Matásek
zobrazit profil Petr Batěk
Petr Batěk
zobrazit profil Jindřich Žampa
Jindřich Žampa