David Smoljak

Datum narození: 8. 2. 1959
Místo narození: Praha
Profese: 4. senátor za obvod č. 24 - Praha 9, scenárista, dramaturg
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Bezpartijního Davida Smoljaka, od roku 2014 senátora za obvod číslo 24 - Praha 9, poslalo do voleb 2020 hnutí STAN s podporou TOP 09 a Pirátů obhájit mandát v horní komoře, což se mu podařilo.

Po gymnázia David Smoljak vystudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Pracoval mj. jako dramaturg televizních zábavných pořadů, posléze působil v denících a týdenících, např. coby vedoucí kultury v Reflexu, a podílel se na scénářích seriálů Vyprávěj nebo Comeback.

Po neúspěchu ve volbách 2010 se spolkem Sdružení pro Vinoř, který spoluzakládal, byl David Smoljak roku 2014 zvolen jako nestraník za hnutí STAN do Zastupitelstva městské části Praha-Vinoř.

Štěstí Davidu Smoljakovi nepřálo jak v parlamentních volbách 2017, tak v komunální 2018, kdy měl namířeno do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Tehdy obhájil post ve Vinoři a stal se též radním.

Do povědomí širší veřejnosti se David Smoljak dostal svými aktivitami brojícími proti snahám politiků zneužívat médií ve svůj prospěch.

V doplňovacích senátních volbách 2019 v obvodu č. 24 - Praha 9, po rezignaci Zuzany Baudyšové, David Smoljak za hnutí STAN porazil v druhém kole kandidáta ODS a KDU-ČSL Jana Jarolíma.

Ve volbách 2020 dramaturg, scenárista a publicista David Smoljak postoupil do druhého kola. Mandát v horní komoře jej poslalo obhájit hnutí STAN s podporou TOP 09 a Pirátů. Ve druhém kole tentokrát zdolal Eduarda Stehlíka (ODS).

David Smoljak, syna režiséra, scenáristy a herce Ladislav Smoljak, je ženatý a má dceru a syna.

O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2020 ČTĚTE ZDE>>

 

 

Další Politici

zobrazit profil Monika Červíčková
Monika Červíčková
zobrazit profil Zdeněk Papoušek
Zdeněk Papoušek
zobrazit profil Jana Bobošíková
Jana Bobošíková
zobrazit profil Michal Kučera
Michal Kučera
zobrazit profil Pavel Klíma
Pavel Klíma
zobrazit profil Markéta Juřicová
Markéta Juřicová
zobrazit profil Saddám  Husajn
Saddám Husajn