Zdeněk Zelenka

Datum narození: 15. 12. 1954
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista, dramatik
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Zelenka, přední český režisér, proslul svou zálibou „šít role na míru“. A jak to vypadá? Nejdřív obsazuje herce a pak teprve vymýšlí dialogy.

Dalo by se říct, že Zdeněk Zelenka šel obdobnými kroky jako jeho o šest let mladší kolega Václav Marhoul. Oba vystudovali FAMU, oba spolupracovali s filmovými štáby Barrandova. Každý se ovšem chytl jiného žánru filmografie.

ZDENĚK ZELENKA - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Zdeněk Zelenka byl hvězdou ČT

Během 90. let 20. století byl Zdeněk Zelenka jedním z nejvytíženějších režisérů České televize. Vypracoval desítky inscenací nejrůznějších žánrů. Za všechny můžeme zmínit psychologické drama Lorna a Ted, tragikomedii Svědkyně, historický snímek Královský život otroka nebo frašku Brouk v hlavě.

Je známý především díky svým pohádkám. Ještě na Barrandově Zdeněk Zelenka natočil svůj filmový debut, pohádku Čarovné dědictví. Pak už následovaly pohádkové příběhy jako Kouzla králů, v němž hraje mladá Petra Tenorová, odvážný Martin Kraus nebo zákeřná Jitka Schneiderová či oblíbená pohádka z roku 2013 Duch nad zlato, v níž ušil role na míru třeba pro Viktora Preisse či Jiřinu Bohdalovou.

Scénáře psal Zelenka i pro Renče

Jiřina Bohdalová mu jako herečka velmi padla do noty. Ačkoli se někdy hádají, velmi často se objevuje v jeho pohádkách i komediích. Za všechny jmenujme třeba seriál Ach, ty vraždy! nebo pohádku Nesmrtelná teta. O samotné herečce pak natočil snímek Marek, Žofka a já.

O ZDEŇKU ZELENKOVI ČTĚTE ZDE>>

Kromě Jiřiny Bohdalové se mu stal inspirací Vlastimil Brodský (Hugo, já a múzy), Viktor Preiss (Moje malé starosti) či Vladimír Opletal (Štěstí pana kameramana). Jako scenárista zazářil hlavně při tvorbě filmů Filipa Renče: Rebelové, Hlídač č. 47 nebo Requiem pro panenku.

 

Články o celebritě