Alexander Hemala

Datum narození: 3. 9. 1952
Místo narození: Brno
Profese: hlasatel, herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Alexander Hemala se stal televizní legendou. Přes čtyřicet let uváděl pořady, a to do té doby, než byli hlasatelé zrušeni. Ani poté se neztratil.

Novinařinu Alexander Hemala vystudoval na Karlově univerzitě. V roce 1973 - čili za normalizace - vstoupil do služeb Československé televize. Vedle pořadů hlásil také zprávy, a to třeba hned ty ranní. Stal se televizní legendou.

Alexander Hemala vs. Miloš Frýba

Před rokem 1989 Alexander Hemala ještě nedosáhl věhlasu hlasatele Miloše Frýby, jenž hlásil zprávy snad každý den v 8.50. Jen málokdy k nim pustil Alexandra Hemalu. Dvojice přetrvala v myslích diváků i po Sametové revoluci 1989, část z nich pak razila heslo Nechceme Hemalu, chceme Frýbu.

Nakonec Alexander Hemala v profesním životě Miloše Frýbu překonal. Uvaděčem pořadů České televize totiž Alexander Hemala vydržel být do roku 2005, kdy jeho obor na Kavčích horách zcela zanikl.

Hemala hrál hlasatele v Arabele

Ani pak se neztratil. Získával drobnější filmové role. Hlasatelem byl Alexandr Hemala v pokračování oblíbeného pohádkového seriálu Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek z roku 1993. Objevil se i v Četnických humoreskách.

Využili ho Milan Šteindler s Davidem Vávrou z České sody v oblíbeném komickém kurzu němčiny Alles Gute. Rolí se Alexandr Hemala zhostil, přestože trpěl zdravotními potížemi.

Ve StarDance Hemala nezabodoval

Hrál mj. v pohádce Čertova nevěsta (2011). A nechyběl ani v televizních seriálech Bastardi, Vraždy v kruh či Přístav. Alexandr Hemala se účastnil  i jednoho z ročníků StarDance ...když hvězdy tančí. S tanečnicí Jitkou Šorfovou obsadili sedmé místo, takže vypadli hned jako druzí.

Posléze Alexandr Hemala provázel pořadem Receptář prima nápadů, v němž nahradil Přemka Podlahu.

Alexander Hemala je ženatý. S manželkou Vlastou vychoval tři děti ­- Andreu, Jakuba a Nikolu.

 

Články o celebritě

Velkolepá premiéra Bídníků: Plejáda nádhery! Pomeje po nemoci, Šporcl v obležení krásy i Vendula s manželem Velkolepá premiéra Bídníků: Plejáda nádhery! Pomeje po nemoci, Šporcl v obležení krásy i Vendula s manželem Pražská muzikálová scéna GoJa už se opět zahalila do slavnostního hávu premiéry a vrátila do hry leg... číst článek
Michaela Dolinová sama ve společnosti: První slova o údajné krizi s manželem! Michaela Dolinová sama ve společnosti: První slova o údajné krizi s manželem! Byly doby, kdy Míša Dolinová (59) pravidelně přicházela na společenské akce a příležitosti zavěšená ... číst článek
Slováčkova „Barbie" v černé kůži: Z Felixovy oslavy utekla za mladými kluky! Slováčkova „Barbie" v černé kůži: Z Felixovy oslavy utekla za mladými kluky! Vnadná blondýnka Lenka Dragounová, která „sebrala" Felixi Slováčkovi oslavu 80. narozenin, když strh... číst článek

Další Moderátoři

zobrazit profil Halina Pawlovská
Halina Pawlovská
zobrazit profil Elen Valentová Černá
Elen Valentová Černá
zobrazit profil Barbora Kroužková
Barbora Kroužková
zobrazit profil Marcela Skřivánková
Marcela Skřivánková
zobrazit profil Iveta Toušlová
Iveta Toušlová
zobrazit profil Eva Perkausová
Eva Perkausová