František Čuňas Stárek

František Čuňas Stárek

Datum narození: 1. 12. 1952
Místo narození: Plzeň
Profese: disident, publicista, politik
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

František Stárek alias Čuňas, disident, mánička a někdejší vydavatel undergroundového časopisu Vokno byl ve volbách 2016 nominován na kandidáta na senátora za ODS v obvodu číslo 25 – Praha 6.

Jeden z otců českého undergroundu, později pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů a nositel medaile Za zásluhy II. Stupně, zapřisáhlý antikomunista František Stárek alias Čuňas první dny pádu totality, tedy Sametové revoluce 1989, sledoval v televizi. Za svou protikomunistickou činnost byl totiž stále ještě v base. Na základě amnestie prezidenta republiky byl z vězení propuštěn 26. listopadu 1989. Poté se aktivně podílel na ustavování Občanského fóra

RANTIŠEK STÁREK ALIAS ČUŇAS – CELOŽIVOTNÍ ABSTINENT

V roce 1973 začal působit v tehdy se formujícím undergroundu, kde byl znám pod přezdívkou Čuňas. Podílel se na organizování hudebních produkcí a přednášek a na šíření samizdatové literatury. Ve známém případu s The Plastic People of the Universe byl odsouzen za výtržnictví kvůli přednášce Ivana Jirouse a koncertu Svatopluka Karáska a Karla Soukupa v Přešticích. Jeho jméno je spjato s Chartou 77, již také podepsal.

Samizdatový časopis Vokno začal František Strárek vydávat roku 1979, za což jej tehdejší režim poslal za mříže. Spolupracoval s Výborem na obranu nespravedlivě stíhaných. V únoru 1989 byl znovu zatčen jako šéfredaktor časopisu Vokno a společně s manželkou Ivou Vojtkovou odsouzen v jednom z posledních politických procesů v Československu ke dvěma a půl roku odnětí svobody a dvěma rokům ochranného dohledu za pobuřování. Trest si odpykával v Horním Slavkově.

František Stárek se narodil v Plzni; pochází ze sedlácké rodiny z Libchav u Ústí nad Orlicí. Jejich statek byl komunisty v roce 1952 znárodněn a rodina vystěhována. Roku 1968 byl František Stárek přijat na Střední průmyslovou školu hornickou v Duchcově, kde se zapojil do tehdejšího studentského hnutí – Unie středoškoláků a učňů. Záhy začal mít problémy spojené s délkou svých vlasů, což byl jeden z důvodů, proč po maturitě (1973) nedostal doporučení ke studiu na vysoké škole Od dubna 1990 do května 2007 pracoval v Bezpečnostní informační službě (BIS). V roce 1996 získal bakalářský titul na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Od roku 2008 František Stárek pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů. Ve volbách 2016 se jako nestraník za ODS stal kandidátem v obvodu č. 25 – Praha 6.

Otec publicisty Františka Stárka Jaroslav byl vězněn v 50. letech a roku 1960 zemřel na infarkt; jeho bratra Jaroslava za mříze poslalo gestapo za 2. světové války gestapem a podruhé byl v base na začátku normalizace.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Martin Dvořák
Martin Dvořák
zobrazit profil Blanka z Valois
Blanka z Valois
zobrazit profil Jan Lipavský
Jan Lipavský
zobrazit profil Kim Čong-un
Kim Čong-un
zobrazit profil Věra Bartůňková
Věra Bartůňková
zobrazit profil Roman Kubíček
Roman Kubíček
zobrazit profil Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý