Marek Eben

Datum narození: 18. 12. 1957
Místo narození: Praha
Výška: 185 cm
Profese: herec, moderátor, zpěvák
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Marek Eben proslul jako herec. moderátor i zpěvák. Jeho otcem byl skladatel Petr Eben. S bratry Kryštofem a Davidem vystupuje ve skupině Bratři Ebenové.

Pro většinu národa se Marek Eben stal nejoblíbenějším moderátoemr (před vypršením mandátu Václava Havla bylo dokonce jeho jméno na seznamu potenciálních adeptů na Hrad a v průzkumech oblíbenosti tehdy u veřejnosti jako možný prezident opravdu výrazně bodoval).

MAREK EBEN O NEJHORŠÍCH HOSTECH PLOVÁRNY

Sekne Marek Eben se StarDance?

Vystudoval Státní konzervatoř hudebně-dramatický obor. Poté Marek Eben vystupovat v divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech a následně i v divadle Jaroslava Průchy v Kladně. V letech 1983 až 2002 účinkoval ve studiu Ypsilon, kde zářil ve hrách Vosková figura, Amerika, Divadlo za časů Nerona a Seneky nebo Sebevrah. Hrál také v Mozartovi v Praze, Praze stověžaté, Někdo to rád horké, Okno, nebo v Prodané nevěstě.

Je proslulý svým jemným a inteligentním humorem. Diváci Marka Ebena znají z udělování cen TýTý, ve kterých sám získal několik ocenění. V programu České televize uváděl s Klárou Doležalovou historickou soutěž O poklad Anežky České.

Do pořadu Na plovárně si Marek Eben za rok pozve na 40 zajímavých hostů z Čech i zahraničí. Diváci TV Nova ho znají ze zábavného pořadu Ruská ruleta. Z poslední doby ho nešlo přehlédnout v taneční soutěží Stardance …když hvězdy tančí, kde byla jeho kolegyní Tereza Kostková. V roce 2024 se rozhodl s touto stresující prací skončit.

Každoročně připravuje pořad Festivalové vteřiny, který zachycuje dění na Filmovém festivalu v Karlových Varech a zároveň představuje zajímavé osobnosti a filmové hvězdy ze světa filmu.

V seriálu si Eben zahrál už v roce 1969

Jeho první herecká role byla v roce 1969 v seriálu Kamarádi a o čtyři roky později v pokračování tohoto seriálu. Od roku 1977 se objevuje v pohádkách. V té první, O líném Honzovi, si Marek Eben zahrál hlavní roli. Následovaly Balónová pohádka, Zálety koňského handlíře, My se vlka nebojíme nebo O princi Bečkovi.

V době prvních filmových rolí Marek Eben založil se svými bratry Kryštofem a Davidem hudební skupinuBratři Ebenové, se kterou vydali mj. alba Malé písně do tmy, Tichá domácnost, Já na tom dělám, Chlebíčky. Skupina se podílela i na albu Adventní písně a koledy s Martou Kubišovou. V roce 2004 jim vyšlo DVD se záznamem z koncertu s názvem Ebeni v zahradě. Písničky a vše kolem hudby je základem pěti knih, kterých je autorem.

Ebenova žena orchnula, dcera zemřela

O MARKU EBENOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželkou Marka Ebena je od roku 1982 herečka Markéta Fišerová, se kterou se setkal už na studiích. Společně si zahráli např. v televizním filmu Tvář za oknem. Čtyři roky po svatbě postihla Markétu náhlá mozková příhoda. Dlouhou dobu byl její stav velmi vážný, přežila, ale ochrnula a skončila doživotně upoutána na invalidním vozíku. Manžele zasáhla i další tragédie, jejich předčasně narozená dcera Tereza pár dní po narození zemřela.

Marek Eben patří mezi známé vyznavače golfu. Tato vášeň je i důvodem, proč si nedaleko karlovarského golfového hřiště postavil dům. V něm nyní žije zejména jeho manželka, on častěji přebývá z pracovních důvodů v pražském bytě

 

Články o celebritě

Další Moderátoři

zobrazit profil Vera Renovica
Vera Renovica
zobrazit profil Heda Čechová
Heda Čechová
zobrazit profil Miloš Frýba
Miloš Frýba
zobrazit profil Petr Jablonský
Petr Jablonský
zobrazit profil Tomáš Zástěra
Tomáš Zástěra
zobrazit profil Jaromír Bosák
Jaromír Bosák
zobrazit profil Eva Perkausová
Eva Perkausová
zobrazit profil Sophia Turdeau
Sophia Turdeau