Mel Gibson

Datum narození: 3. 1. 1956
Místo narození: Peeksill, New York
Profese: herec, režisér

Související celebrity

Životopis

Mela Gibsona proslavil Šílený Max a policista Martin Riggs v sérii Smrtonosná zbraň. Oscara a Zlatý glóbus dostal za hlavní roli v dramatu Statečné srdce.

Narodil se jako šesté dítě z jedenácti v římsko katolické rodině původem z Irska. Brzy po začátku války ve Vietnamu se celá rodina přestěhovala do Austrálie. Zbytek dětství Mel Gibson strávil v Sydney, kde navštěvoval chlapeckou katolickou střední školu.

MEL GIBSON SI ZÍSKAL PO VĚST BOUŘLIVÁKA

Po dokončení střední školy byl Mel Gibson bez jakýchkoliv předešlých hereckých zkušeností přijat do The National Institute of Dramatic Art in Sydney (Národního institutu divadelního umění v Sydney). Zanedlouho poté přišel debut divadelní ve hře Romeo a Julie a televizní v nízkorozpočtovém filmu Summer City.

Mel Gibson - nejvíce sexy muž!?

Úspěch Mel Gibson sklidil za svůj výkon v scifi trilogii Šílený Max, kde si zahrál po boku zpěvačky Tiny Turner. Jeho hvězdnou kariéru v Americe odstartovalo roku 1984 drama Řeka. Film získal pět nominací na Oscara.

Popularita světové hvězdy byla podtržena, když se Mel Gibson objevil v časopisu People magazine jako nejvíce sexy muž. Proslavila ho i role policisty Martina Riggse v úspěšné akční sérii Smrtonosná zbraň.

Gibson upoutal Umučením Krista

Mel Gibson se zařadil mezi holywoodské hvězdy první třídy, jako jsou  Bruce Willis nebo George Clooney. Velmi dobře ho znají i čeští diváci, hlas mu nejčastěji propůjčuje Jiří Štěpnička.

Kromě herectví se Mel Gibson začal věnovat též režii. Svůj režijní debut uskutečnil s filmem Muž bez tváře. Mezi jeho další režijní kousky patří úspěšný film Statečné srdce, v němž si zahrál hlavní roli. Za svůj výkon dostal jak Oscara, tak Zlatý glóbus.

Velkou pozornost získal pravověrný katolík Mel Gibson svým filmem Umučení Krista, kde se snažil dosáhnout co nejvyšší míry autenticity nejen tím, že postavy hovořily dobovými jazyky (hebrejsky a latinsky), ale též explicitním znázorněním Ježíšova mučení.

Mel Gibson fyzicky napadal partnerku

Po boku herečky Helen Hunt si Mel Gibson zahrál v romantické komedii Po čem ženy touží. Z jeho dalších filmů jmenujme Maverick, Spiknutí, Odplata, Znamení, Ve jménu krve, Miliónový hurikán nebo Fatman.

Hlavní roli, Cormaca O'Connora, si Mel Gibson střihl v seriálu Hotel Continental (The Continental: From the World of John Wick), který osvětluje krvavou historii pověstného hotelu pro zločince ze světa Johna Wicka. Brutální akční drama zobrazuje střet příbuzenské lásky, osudu a touhy po pomstě. Seriál měl premiéru v září 2023.

O MELU GIBSONOVI ČTĚTE ZDE>>

Ani Melu Gibsonovi se nevyhnul pořádný skandál, který otřásl celým Holywoodem. Jeho bývalá přítelkyně Oksana Grigorieva (mají spolu dceru Lucii) zveřejnila nahrávku, kde ji vulgárními slovy napadá a ponižuje.

Tajně pořízená nahrávka navíc dokonce dokazuje, že Mel Gibson svou partnerku i několikrát fyzicky napadl. Po této aféře ho většina veřejnosti odsoudila a někteří známí filmaři i herci s ním odmítli nadále spolupracovat.

Rozvod Gibsona přišel na 16 miliard

Vše se navíc odehrávalo v době, kdy se Mel Gibson po 31 letech manželství rozváděl s Robyn Moore, s níž má sedm dětí. Jejich rozvod se kvůli financím táhl, nicméně v roce 2011 mohla americká média napsat, že jde o nejdražší holywoodský rozvod v historii. Herec musel své ex přenechat polovinu majetku, který v té době činil v přepočtu 16 miliard korun.

O MELU GIBSONOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 2014 se přítelkyní Mela Gibsona stala herečka Rosalind Ross.

 

Články o celebritě

Petr Jákl o svých filmech... Půl miliardy mu nestačí! Petr Jákl o svých filmech... Půl miliardy mu nestačí! V posledních letech Petr Jákl (49) na MFF Karlovy Vary postupně představoval různé fáze výroby svého... číst článek
Prázdniny nadšenci odstartovali fantasticky! Festival v Chotěboři není jen pro nerdy Prázdniny nadšenci odstartovali fantasticky! Festival v Chotěboři není jen pro nerdy Už neuvěřitelný 28. ročník Festivalu Fantazie v Chotěboři na Vysočině otevřel své brány. Znovu se za... číst článek
Hvězda (†48) Umučení Krista: Rakovina ho zabila krátce před Velikonocemi! Hvězda (†48) Umučení Krista: Rakovina ho zabila krátce před Velikonocemi! Christo Jivkov, hvězda filmu Umučení Krista, zemřel ve věku pouhých 48 let. Osudnou se mu stala záke... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Pavla Dostálová
Pavla Dostálová
zobrazit profil Alexandra Borbély
Alexandra Borbély
zobrazit profil Jiří Zahajský
Jiří Zahajský
zobrazit profil Karen Gillan
Karen Gillan
zobrazit profil Miroslav Hruška
Miroslav Hruška
zobrazit profil Diana Mórová
Diana Mórová
zobrazit profil Aleš Kubát
Aleš Kubát
zobrazit profil Petr Motloch
Petr Motloch