Jana Mračková Vildumetzová

Datum narození: 8. 5. 1973
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: politička hnutí ANO 2011, 4. hejtmanka Karlovarského kraje
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Politička hnutí ANO 2011 Jana Mračková Vildumetzová, v letech 2016 až 2019 karlovarská hejtmanka, v parlamentních volbách 2021 obhájila poslanecký mandát.

Vystudovala Vysokou školu pedagogickou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Pět let Jana Vildumetzová učila na základní škole; o rok déle se byla ředitelkou Domu dětí a mládeže a Městského kulturního střediska.

JANA VILDUMETZOVÁ - PAS A OBČANKA SKORO HNED 

Vildumetzová s politikou začala v ODS

Podobně jako Jaroslava Pokorná Jermanová Jana Vildumetzová svou politickou kariéru začínala v barvách ODS.

Za stranu modrého ptáka byla v roce 2002 Jana Vildumetzová zvolena zastupitelkou Horního Slavkova na Karlovarsku. O čtyři roky později se stala tamní starostkou (byla jí do roku 2013) a posléze i krajskou zastupitelskou. Ještě na podzim 2014 kandidovala do karlovarského zastupitelstva za ODS.

O měsíc a půl později Jana Vildumetzová za hnutí ANO 2011 nastoupila na ministerstvo vnitra, a to do funkce náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy. Stala se následnicí právě zvolené pražské primátorky Adriany Krnáčové, členky hnutí Andreje Babiše.

Do krajských voleb 2016 Jana Vildumetzová šla jako královéhradecká jednička, tady kandidátka na post hejtmanky, jíž se stala. Koncem roku 2019 na funkci kvůli těhotenství rezignovala. Setrvala v dolní komoře, kam byla zvolena roku 2017.

Post hejtmanky jí v roce 2020 unikl

Do krajských voleb 2020 hnutí ANO 2011 Janu Mračkovou Vildumetzovou vyslalo jako dvojku karlovarské kandidátky, ale preferenční hlasy jí opět vynesly na první místo. Post hejtmanka získal Petr Kulhánek, lídr Karlovarské občanské alternativy (KOA).

Do parlamentních voleb 2021 Jana Mračková Vildumetzová vkročila jako lídryně karlovarské kandidátky a poslanecký mandát obhájila. K 30. září 2022 rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny. Oznámila to 8. září na tiskové konferenci.

O JANĚ MRAČKOVÉ VILDUMETZOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Mračková Vildumetzová má dva syny. V srpnu 2018 se provdala za Jana Mračka z ODS.

 

 

 

 

 

Články o celebritě

ANO vede do eurovoleb „naše Klára“. Potěší, či zklame Dostálová šéfa Babiše? ANO vede do eurovoleb „naše Klára“. Potěší, či zklame Dostálová šéfa Babiše? Jedničkou ANO v eurovolbách 2024 se stala exministryně pro místní rozvoj a místopředsedkyně Poslanec... číst článek
Babiš pro Blesk o sněmu ANO i volbách: Já premiérem? Uvidíme, kandidovat budu na Ústecku Babiš pro Blesk o sněmu ANO i volbách: Já premiérem? Uvidíme, kandidovat budu na Ústecku Andrej Babiš se dnes znovu stal předsedou hnutí ANO. Podpořilo ho 88 z 98 hlasujících delegátů. Na v... číst článek
Konečně! Poslanci po šesti dnech podpořili novelu o volbě poštou. ANO pak narazilo s mimořádnými schůzemi Konečně! Poslanci po šesti dnech podpořili novelu o volbě poštou. ANO pak narazilo s mimořádnými schůzemi Sněmovna dnes v úvodním kole projednávání podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Tomáš Petříček
Tomáš Petříček
zobrazit profil Jaroslav Foldyna
Jaroslav Foldyna
zobrazit profil Vlastislav Navrátil
Vlastislav Navrátil
zobrazit profil Marcel Chládek
Marcel Chládek
zobrazit profil Eva Matyášová
Eva Matyášová
zobrazit profil Ondřej Mirovský
Ondřej Mirovský