Marko Igonda

Marko Igonda

Datum narození: 5. 2. 1974
Místo narození: Žilina, Československo
Profese: herec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Slovenský herec Marko Igonda po sňatku s českou kolegyní Hanou Ševčíkovou přesídlil do Prahy, kde se prosadil jak v divadle, tak v televizi a ve filmu.

Po studiu restaurátorství a štukatérství na střední umělecko-průmyslové škole v Kremnici Marko Igonda rok pracoval v oboru. V devatenácti letech odjel do USA, kde vystřídal různá zaměstnání. Po návratu nastoupil roku 1995 do Městského divadla v Žilině a rok nato byl přijat ke studiu herectví na bratislavské VŠMU.

MARKO IGONDA A CESTA ZA ŠTĚSTÍM

Po absolutoriu se Marko Igonda roku 2000 stal členem Slovenského národního divadla v Bratislavě. Po sňatku s českou herečkou Hanou Ševčíkovou v roce 2005 přesídlil do Prahy, kde se rychle prosadil jak v divadle (Národní divadlo, Divadlo v Řeznické či Divadlo v Celetné), tak ve filmu a v televizi.

Čeští diváci mohou Marka Igondu znát mj. ze seriálů Četnické humoresky, Panelák, Ulice, Bez hranic, Kriminálka Staré Město, Tajné životy či z komediální série Prázdniny, kde společně s Tomášem Matonohou a Ľuboše Kostelným ztvárnil hlavní mužskou trojici.

Díky svému exotickému zjevu a skutečnosti, že ovládá několik jazyků, bývá Marko Igonda obsazován do projektů zahraničních koprodukcí, zejména do epizodních rolí. Jmenujme např. americké akční krimi Crazy Six nebo hororové drama britského režiséra Petera Webera Hannibal – Zrození.

Marko Igonda reprezentoval Slovensko na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně ve výběru Shooting Stars 2008 představujícím mladé evropské herecké talenty. Na MFF v Bratislavě 2010 získal Film Europe Award za úspěšnou prezentaci slovenského filmového umění v zahraničí.

S českou herečkou a dabérkou Hanou ŠevčíkovouMarko Igonda dceru Márii Anetu Elu.

 

Další Herci

zobrazit profil Réka  Derzsi
Réka Derzsi
zobrazit profil Eva Elsnerová
Eva Elsnerová
zobrazit profil Felicity Huffman
Felicity Huffman
zobrazit profil Jorga Kotrbová
Jorga Kotrbová
zobrazit profil Sandra Pogodová
Sandra Pogodová
zobrazit profil Milan Peroutka
Milan Peroutka
zobrazit profil Paige Spara
Paige Spara
zobrazit profil Marilyn  Monroe
Marilyn Monroe