Lenny Filipová

Datum narození: 2. 9. 1994
Místo narození: Praha
Profese: zpěvačka, skladatelka, textařka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Zpěvačka Lenny, dcera folkové star Lenky Filipové, se proslavila i jako skladatelka, textařka a klavíristka. Po matce nepodědila snad jen kytaru.

Lenny, vlastním jménem Lenka Filipová, vyrůstala v hudebním světě od mala, což se na ní projevilo už ve čtyřech letech, kdy začala hrát na klavír. Hře na tento nástroj se Lenny věnovala naplno - od šesti do deseti let navštěvovala základní uměleckou školu ve stejném oboru a zároveň jazykovou školu, kde se naučila mluvit plynule anglicky.

LENNY BYLA OBĚTÍ ŠIKANY 

Nejdříve na škole hrála v dramatickém kroužku a zpívala ve sborech. Časem jí zklákal sólový zpěv s doprovodem klavíru a začala se mu plně věnovat. Svou první píseň složila už v jedenácti letech. Ve svých šestnácti letech začala Lenny hrát s kapelou, se kterou pak také doprovázela matku Lenku Filipovou na jejím turné v Evropě, Austrálii, Kanadě i USA. V mezinárodní americké soutěži International songwriting competition se její píseň You're My Everything dostala až do semifinále.

Rok 2013 byl pro Lenny velkým: podepsala smlouvu s hudebním vydavatelstvím Universal Music, vydala své první EP se čtyřmi skladbami, byla nominována v kategorii Objev roku v anketě Český Slavík Matonni, odmaturovala na anglicko-českém gymnáziu Amazon, v říjnu začal v Londýně studovat obor textař na hudební škole a v prosinci ještě stihla vydat soje druhé EP Fighter.

Lenny zabobovala na Andělech 2016, kdy si sošky odnesla rovnou čtyři. Bylo to v kateroriích Zpěvačka roku, Album roku, jímž se stalo její debutové studiové CD Hearts, dále pak Skladba roku, kde šlo o její hit Hell.o, o nejž se jednalo i v případě Videoklipu roku.

Úspěch Lenny slavila i v dubnu 2023, kdy dostala Anděla v kategorii Zpěvačka roku. 

O LENNY ČTĚTE ZDE>>

Taletovaná Lenny je dcerou folkové zpěvačky, šansoniérky a proslulé kytaristky Lenky Filipové. Matka byla i její manažérkou, tedy pokud šlo o společná vystoupení. A někdy mezi nimi zajiskřilo. "Jednou mi máma dokonce strhla plat. Řekla mi, že jsem byla nepříjemná, nesoustředěná a mé chování bylo nevhodné," svěřila se Lenny. A dusno nastolo i tehdy, když přišla domu s tetováním.

Kromě maminky má Lenny slavného i děděčka. Byl jím herec Adolf Filip.

V roce 2018 začala Lenny chodit s muzikantem Marpem, který kvůli ní opustil manželku, s níž má dvě děti. 

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Katarzia (Katarina Kubošiová)
Katarzia (Katarina Kubošiová)
zobrazit profil Lucia Šoralová
Lucia Šoralová
zobrazit profil Lenny Filipová
Lenny Filipová
zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Aleš  Brichta
Aleš Brichta
zobrazit profil Linda Finková
Linda Finková
zobrazit profil Nikola Kusendová
Nikola Kusendová