Arnold Schwarzenegger

Datum narození: 30. 7. 1947
Místo narození: Graz, Rakousko
Profese: herec, 36. guvernér státu Kalifornie
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Arnold Schwarzenegger se proslavil jako Terminátor. Byl také uznávaným kulturistou, a dokonce i politikem.

Jako malý Arnold Schwarzenegger vyzkoušel několik sportů. Osudová ale byla návštěva posilovny, kam se prvně podíval ve čtrnácti letech. Svět činek a posilovacích strojů mu učaroval a od patnácti už byste ho těžko hledali jinde.

ARNOLG SCHWARZENEGGER NABÁDAL K OČKOVÁNÍ

Cvičením byl Arnold Schwarzenegger tak posedlý, že se o víkendech vloupával do zavřené posilovny, aby nevynechal svojí denní dávku. V sedmnácti se začal hlásit do prvních soutěží. Posilovna zůstala jeho vášní i v době, kdy jiní odcházejí do důchodu. Nebyla ale jeho jedinou vášní. Skoro stejně poctivě chodil i do kina, aby mohl na velkém plátně vidět své idoly ze světa kulturistiky.

Úspěch slavil i s Barbarem Conanem

Od malička se Arnold Schwarzenegger chtěl přestěhovat do USA. To se mu podařilo v roce 1968, a to i přestože prakticky neuměl anglicky. Teprve tady se dostal na vrchol své kulturistické kariéry, když v roce 1970 poprvé vyhrál v soutěži Mr. Olympia.

Ve stejném roce také začala jeho herecká kariéra, když získal roli ve akční fantsy Hercules v New Yorku. Větší slávu si užil až díky tragikomedii Zůstaň hladový. Největší úspěchy ho ale teprve čekaly. Opravdu proslavit Arnolda Schwarzeneggera dokázala hlavní role v dobrodružném akčňáku Barbar Conan.

Na herecký vrhol se Arnold Schwarzenegger dostal díky hlavní roli v kultovním sci-fi thrilleru Terminátor a jeho pokačováních.

Schwarzenegger byl guvernér Kalifornie 

Arnold Schwarzenegger je dlouhodobým členem Republikánské strany. Tím se liší od většiny hvězd Hollywoodu. Mnohem běžnější je podpora Demokratické strany. Už od 80. let se 20. století se podílel na kampaních republikánských prezidentů.

Vrcholem politické kariéry Arnolda Schwarzeneggera bylo zvolení 36. guvernérem státu Kalifornie (ve filmu Simpsonovi ho pak dokonce zpodobnili jako prezidenta USA s komickým německým přízvukem). Prestižní časopis Time ho zařadil na svůj seznam nejvlivnějších lidí světa. V úřadu setvel od listopadu 2003 do ledna 2011.

Poté se Arnold Schwarzenegger vrátil na filmová plátna. Zahrál si po boku Sylvesrtra Sylvestra Stallona s mysteriózním thrilleru Plán útěku, v dalších pokačováních Terminátora, v hororovém snímku Maggie, v komedii Zabít Gunthera nebo v dobrodružném filmu Tajemství dražčí pečeti.

Schwarzenegger napsal bestsellery

V květnu 2023 měl premiéru akční seriál společnosti Netflix Fubar, v němž Arnold Schwarzenegger ztvárnil hlavní roli, agenta CIA Luka Brunnera, který se po dlouhých letech chystá do penze. Pak ale odhalí rodinné tajemství a musí ještě jednou do akce.

V červnu 2023 společnost Netflix vyšla na televizní trh s dokumentárním seriálem Adnold, který zachycuje cestu Arnolda Schwarzeneggera z rakouského venkova až do nejvyšších pater amerického snu.

Arnold Schwarzenegger je také autorem či spoluautorem bestsellerů, např. knih Arnold: Výchova kulturisty a Total Recall: Můj neuvěřitelně pravdivý životní příběh, které nabízejí pohled na jeho život, kariéru a filozofii.

Ví Schwarzenegger kolik má dětí?

O ARNOLDU SCHWARZENEGGEROVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 1971 zemřel při autonehodě bratr Arnolda Schwarzeneggera Meinhard, řídil opilý. Herec se nezúčatnil jeho pohřbu a nikdy o něm už nemluvil. Postaral se ale o jeho syna Gustava, kterému zaplatil vzdělání a pomohl mu dostat se do USA. Rok po bratrovi zemřel i jejich otec. Ani na jeho pohřeb nepřišel, prý zrovna trénoval na soutěž.

V roce 1986 se Arnold Schwarzenegger oženil s televizní hvězdou Marií Schiver. S ní má dvě dcery a dva syny. Pár se  rozvedl v roce 2011, poté co vyšly najevo Schwarzeneggerovy aférky. Minimálně v jednom případě mu jeho zálety vynesly i potomka.

Arnold Schwarzenegger jako inspirace

Nejznámější citáty Arnolda Schwarzeneggera, které inspirovaly mnoho lidí k tomu, aby překonávali své hranice a usilovali o velikost v různých aspektech života:

  • Síla nepochází z vítězství. Vaše boje rozvíjejí vaši sílu. Když procházíte těžkostmi a rozhodnete se nevzdat, to je síla.
  • Nejhorší věc, kterou mohu být, je být stejný jako všichni ostatní. To nesnáším.
  • Neúspěch nepřipadá v úvahu. Každý musí uspět.
  • Smyslem života není jen existovat, přežít, ale jít dopředu, jít nahoru, dosáhnout, zvítězit.
  • Odpor, se kterým bojujete fyzicky v posilovně, a odpor, se kterým bojujete v životě, může vybudovat jen silný charakter.
  • Jediný způsob, jak být úspěšný, je přimět lidi, aby vás nenáviděli. Tak si vás zapamatují.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Karolína Lea Nováková
Karolína Lea Nováková
zobrazit profil Jenovéfa Boková
Jenovéfa Boková
zobrazit profil Michael Keaton
Michael Keaton
zobrazit profil Václav Postránecký
Václav Postránecký
zobrazit profil Juraj Bača
Juraj Bača
zobrazit profil Chukwudi Iwuji
Chukwudi Iwuji
zobrazit profil Petr Pelzer
Petr Pelzer
zobrazit profil Leona Skleničková
Leona Skleničková