Heath  Ledger

Heath Ledger

Datum narození: 4. 4. 1979
Datum úmrtí: 22. 1. 2008
Místo narození: Perth, Austrálie
Profese: herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Heatcliff Andrew Ledger byl vynikajícím hercem ale také režisérem videoklipů. Nejvíce se proslavil rolí ve filmu Zkrocená hora, za kterou byl nominován na Oscara i Zlatý globus.

Dne 22. ledna 2008 byl nalezen ve svém pokoji v New Yorku mrtvý. Nejednalo se však o sebevraždu, jak se na první pohled mohlo zdát, nýbrž o nešťastnou náhodu. Podle prohlášení soudních lékařů se otrávil kombinací více léků, jako jsou antidepresiva, prášky na spaní apod. Zřejmě zemřel na srdeční kolaps, v důsledku dlouhodobého fyzického vypětí. V té době měl roztočený film Imaginárium Dr. Parnasse. Režisér snímku Terry Gilliam se rozhodl film dotočit a výtěžek věnovat Heathovi dceři. Ve snímku se tedy vytřídali hned tři herci, kteří ztvárnili jednu postavu - Heath Ledger, Jude Law a Colin Farrell

 Na podzim téhož roku přišel do kin Batman: Temný rytíř, kde Heath bravůrně ztvárnil roli Jokera. Film za první víkend vydělal přes 158 miliónů dolarů a celosvětové tržby dosáhly jedné miliardy dolarů.

Během natáčení filmu Zkrocená hora se seznámil i se svou pozdější partnerkou Michelle Williams, se kterou měl dceru Matildu Ros. Matildiným kmotrem byl herec Jake Gyllenhaal, se kterým hrál Heath ve filmu Zkrocená hora.

Ledger se stal nositelem Ceny Kruhu newyorských filmových kritiků pro nejlepšího herce za hlavní roli Ennise Del Mara z filmu Zkrocená hora. Role padoucha Jokera ze snímku Temný rytíř mu bohužel již jen in memoriam vynesla celkem 32 posmrtných cen po celém světě a mezi nimi i Zlatý globus za vedlejší hereckou roli nebo Oscara v kategorii mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Jeho filmový debut proběhl v roce 1997 v australském filmu Blackrock. První velkou roli ale obdržel až v roce 1999, kdy si zahrál v komedii Deset důvodů, proč tě nenávidím.

Objevil se mimo jiné i ve filmech Patriot s Melem Gibsonem, romantické filmu Příběh rytíře, Kletba bratří Grimmů s Mattem Damonem, Casanova se Siennou Miller, nebo v životopisném filmu Legendy z Dodtownu.

 

Články o celebritě

Pohádka Honza málem králem: Kotrbová si stěžovala na Korna režisérovi! Pohádka Honza málem králem: Kotrbová si stěžovala na Korna režisérovi! „Do úplňku měsíce bude Honza na marách!“ raduje se zlomyslná Smrtka, kterou zesměšnil vykutálený cha... číst článek
Hrdina z Dawsonova světa se stal pošesté otcem: Po několika potratech vše tajil do poslední chvíle! Hrdina z Dawsonova světa se stal pošesté otcem: Po několika potratech vše tajil do poslední chvíle! Herec James Van Der Beek (44), jenž se proslavil rolí středoškoláka Dawsona v seriálu Dawsonův svět,... číst článek
Baldwinova střelba při natáčení není jediná nehoda: Setnuté hlavy i přejetí vlakem! Baldwinova střelba při natáčení není jediná nehoda: Setnuté hlavy i přejetí vlakem! Přestože pro fanoušky filmové tvorby je natáčení filmů zábavné, i před kamerami občas dochází k trag... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Timothy Olyphant
Timothy Olyphant
zobrazit profil Rebecca Ferguson
Rebecca Ferguson
zobrazit profil Brigita Cmuntová
Brigita Cmuntová
zobrazit profil Keanu Reeves
Keanu Reeves
zobrazit profil Jaroslav Marvan
Jaroslav Marvan
zobrazit profil Martin Donutil
Martin Donutil
zobrazit profil Sandra Pogodová
Sandra Pogodová