Petr Fiala

Datum narození: 1. 9. 1964
Místo narození: Brno
Profese: politik ODS, předseda strany, poslanec, předseda vlády
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Petr Fiala se roku 2014 stal předsedou ODS. V parlamentních volbách 2021 opět obhájil poslanecký mandát a v listopadu byl jmenován premiérem.

Petr Fiala studoval v rodné moravské metropoli. V roce 1988 na univerzitě v Brně, když ještě nesla jméno Jana Evangelisty Purkyně, dokončil dvouoborové studium češtiny a dějepisu. V roce 1986 se nechal pokřtít a víru považuje za důležitou jak v osobním životě, tak jako výzkumné téma.

PETR FIALA - LÍDR PRAVICE?

Některé životní peripetie Petra Fialy souvisejí s dějinnými okamžiky státu. V noci z 20. na 21. srpna 1968, kdy začala více než dvacetiletá okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, měl ani ne čtyřletý Petr Fiala potíže se slepým střevem. Při Sametové revoluci 1989 se seznámil se svou pozdější ženou Janou.

PETR FIALA - PRVNÍ RANDE NA HŘBITOVĚ!

Fiala byl rektorem Masarykovy univerzity

Po pádu komunismu se Petr Fiala krátce živil jako novinář, pak dělal akademickou kariéru. Od roku 1996 vedl politologický ústav brněnské Masarykovy univerzity, posléze katedru mezinárodních vztahů. Roku 2004 byl zvolen rektorem této univerzity. Ve funkci setrval do srpna 2011. Petr Fiala má řadu akademických titulů; roku 2002 se stal profesorem.

Ještě jako rektor dostal od prezidenta Václava Klause zlatou plaketu. V září 2011 se tehdy nestraník Petr Fiala stal hlavním vědeckým poradcem premiéra Petra Nečase. Na jaře 2012 převzal po Josefu Dobešovi z Věcí veřejných ministerstvo školství, v jehož čele setrval do pádu kabinetu Petra Nečase v létě 2013.

Fiala v čele ODS nehradil Nečase

O čtvrt roku později Petr Fiala vstoupil do ODS. Za další čtvrt rok byl jejím předsedou. Stalo se to v lednu 2014, a to poté, co Petr Nečas uvolnil tento post. Na olomouckém kongresu ODS dostal čerstvý straník Petr Fiala 80% hlasů.

Vůči vládě premiéra ČSSD Bohuslava Sobotky, jež vzešla z voleb 2013, se Petr Fiala dostal do opozice. Kritizoval především počiny tehdejšího ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, v roce 2016 se zapojil do obstrukcí proti elektronické evidenci tržeb. V lednu 2016 na ostravském kongresu obhájil post předsedy ODS, získal dokonce více než 92% hlasů.

V parlamentních volbách 2017 se jako šéf strany stal i lídrem kandidátky ODS Jihomoravského kraje. Koncem listopadu 2017 byl Petr Fiala zvolen pátým místopředsedou Sněmovny.

Do parlametních voleb 2021 ODS vkročila v rámci koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09), v níž se Petr Fiala stal lídrem v Jihomoravském kraji a jedním z kandidátů na premiéra. Křeslo v doní komoře opět obhájil. Konem listopadu 2021 jej prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem.

O PETRU FIALOVI ČTĚTE ZDE>>

Petr Fiala se oženil roku 1992. S manželkou Janou má tři děti.

 

 

 



 

Články o celebritě

Fialova mise v USA splněna! Po Bidenovi na hokej Fialova mise v USA splněna! Po Bidenovi na hokej Setkáním s americkými kongresmany a galavečeří s byznysmeny završil včera Petr Fiala (59, ODS) svou ... číst článek
Fiala v Kongresu uctil Havla. Přesvědčí americké politiky, aby uvolnili pomoc Ukrajině? Fiala v Kongresu uctil Havla. Přesvědčí americké politiky, aby uvolnili pomoc Ukrajině? Premiér Petr Fiala dnes završí dvoudenní návštěvu Spojených států, při které se v pondělí sešel v Bí... číst článek
Co Fiala dostal od Bidena a co prezidentovi USA sám věnoval? Tajemství dárků v Bílém domě Co Fiala dostal od Bidena a co prezidentovi USA sám věnoval? Tajemství dárků v Bílém domě Jak bývá zvykem při setkáních takto vysoce postavených politiků, premiér Petr Fiala (ODS) do USA nep... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Helena Pešatová
Helena Pešatová
zobrazit profil Petr Štěpánek
Petr Štěpánek
zobrazit profil Jaromír Štětina
Jaromír Štětina
zobrazit profil Jan Lipavský
Jan Lipavský
zobrazit profil Jiří Snížek
Jiří Snížek
zobrazit profil Jiří Růžička
Jiří Růžička
zobrazit profil Kamal Farhan
Kamal Farhan
zobrazit profil Milan Daďourek
Milan Daďourek