Vlasta Chramostová

Datum narození: 17. 11. 1926
Datum úmrtí: 6. 10. 2019
Místo narození: Brno
Profese: herečka, signatářky Charty 77
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Vlasta Chramostová, signatářka Charty 77, se stala symbolem odboje proti komunistické totalitě a normalizaci, které jí vzaly 20 let herecké kariéry.

Vlasta Chramostová se narodila příznačného 17. listopadu, a to v roce 1926 v Brně. Vyrůstala v obci Skryje, jíž zničila stavba atomové elektrárny Dukovany. V Brně vystudovala konzervatoř a začala hereckou divadelní dráhu.

VLASTA CHRAMOSTOVÁ PŘIŠLA O SYNA I O DIVADLO

Chramostová excelovala Na Vinohradech

Po válce tak jako jiní uvěřila zářným zítřkům, dříve než jiní ovšem iluzi Vlasta Chramostová prohlédla. I tak se debut před kamerou v roce 1949 odehrál v budovatelském filmu Velká příležitost.

Excelovala v divadle, a to do roku 1970 na prknech Divadla na Vinohradech, třeba jako Anna Karenina. Pak hrála ještě dva roky v Divadle Za branou, v němž režíroval Otomar Krejča. Do roku 1972, do nástupu tuhé normalizace, byla Vlasta Chramostová vyhledávanou filmovou herečkou, stačí zmínit režiséra Vojtěcha Jasného a komedii Až přijde kocour z roku 1963.

Jako filmová manželka Rudolfa Hrušínského byla v roce 1968 hlavní postavou Spalovače mrtvol podle románu Ladislava Fuchse, v režii Juraje Herze. Za kamerou stál Stanislav Milota, pozdější manžel Vlasty Chramostové.

Po revoluci Chramostová hrála v ND

S normalizací po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 se Vlasta Chramostová nesmířila. Projevilo se to v divadle i ve filmu, po podpisu Charty 77 musela zcela opustit jeviště i plátno. Vypořádala se s tím slavnými bytovými divadly, které pořádala se svým druhým mužem, kameramanem Stanislavem Milotou.

Prvním byl v 50. letech 20. století ředitel brněnského rozhlasu Bohumil Pavlinec, s nímž se Vlasta Chramostová brzy rozvedla.

Po změně poměrů se v roce 1991 stala členkou souboru Činohry Národního divadla. V 90. letech 20. století byla Vlasta Chramostová za dva filmy nominována na Českého lva. Šlo o snímky Jak zabít Sekala v režii Vladimíra Michálka a Kuře melancholik režírované Jaroslavem Brabcem. Na křišťálovou sošku však nedosáhla.

Chramostová dostala od Havla Řád TGM

Z rukou tehdejšího prezidenta Václava Havla Vlasta Chramostová dostala v roce 1998 Řád T. G. Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

O VLASTĚ CHRAMOSTOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Vlasta Chramostová napsala a vydala své paměti. Ještě v 87 letech hrála v seriálu České televize První republika. Nechyběla ani v Odcházení Václava Havla.

Emeritní členka Národního divadla Vlasta Chramostová zemřela 6. října 2019 v nedožitých 93 letech. 

 

Články o celebritě

Vlasta Chramostová. Charismatická a statečná herečka prožila tři životy najednou Vlasta Chramostová. Charismatická a statečná herečka prožila tři životy najednou Jedna z našich nejvýznamnějších hereček a disidentek, jejíž charismatický vzhled a působivý hlas zan... číst článek
Atmosféra českých šlágrů: dojemný návrat, bengál i Spalovač mrtvol Atmosféra českých šlágrů: dojemný návrat, bengál i Spalovač mrtvol Dva velké fotbalové hity nesmiřitelných rivalů ve dvou dnech. A taky přehlídku toho, co všechno může... číst článek
Sabina Králová 4 roky po pokusu o sebevraždu: O vyhazovu z Národního a o pocitu viny kvůli synovi! Sabina Králová 4 roky po pokusu o sebevraždu: O vyhazovu z Národního a o pocitu viny kvůli synovi! Horší dobu pro návrat na prkna, jež znamenají svět, si nemohla vybrat! Přesto je Sabina Králová (51)... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Johnny Depp
Johnny Depp
zobrazit profil Jiří Maryško
Jiří Maryško
zobrazit profil Štěpánka Fingerhutová
Štěpánka Fingerhutová
zobrazit profil Kevin  Costner
Kevin Costner
zobrazit profil Libor Stach
Libor Stach
zobrazit profil Karel Heřmánek
Karel Heřmánek
zobrazit profil Talia Balsam
Talia Balsam
zobrazit profil Sabina Králová
Sabina Králová