Zdeněk Škromach

Datum narození: 31. 12. 1956
Místo narození: Hodonín
Profese: politik ČSSD, 4. ministr práce, 5. šéf resortu zdravotnictví

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Zdeněk Škromach, někdejší člen KSČ, byl senátorem, ministrem práce a sociálních věcí nebo šéfem resortu zdravotnictví.

Vyučil se elektromontérem, maturoval na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Brně. Poté Zdeněk Škromach absolvoval Elektrotechnickou fakultu Vysokého učení technického v Brně. Pracoval mj. jako mistr údržby v Sigmě Hodonín či odborový předák.

ZDENĚK ŠKROMACH NA HRADĚ - HOVORY Z BAZÉNKU?

Svou politickou kariéru Zdeněk Škromach odstartoval roku 1996, kdy se stal poslancem za ČSSD. Jen rok nato si jej sociální demokraté vybrali do čela strany. Stal se místopředsedou ČSSD.

V letech 2002 až 2006 byl Zdeněk Škromach postupně ve třech vládách koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU ministrem práce a sociálních věcí, ve vládě Jiřího Paroubka (duben 2005 až září 2006) byl zároveň dočasně pověřen řízením ministerstva zdravotnictví (říjen 2005 až listopad 2005).

Na XXXII. sjezdu ČSSD v březnu 2005 Zdeněk Škromach neúspěšně kandidoval na předsedu ČSSD proti Stanislavu Grossovi. Získal 203 hlasů proti 291 hlasům pro Stanislava Grosse. Roku 2010 byl zvolen senátorem a stal se místopředsedou Senátu. V horní komoře strávil šest let, posléze začal pracovat pro Úřad práce.

Působení sociálního demokrata Zdeňka Škromacha na české politické scéně by se dalo popsat jako proplouvání v klidných vodách. Nikdy nebyl žádným kontroverzním politikem. Právě naopak. Ve straně byl považován za zastánce levicového křídla bližšího Miloši Zemanovi.

Avšak ani Zdeňku Škromachovi se všechny poklesky života v politice nevyhnuly. Po parlamentních volbách 2013 se účastnil tajné schůzky u prezidenta republiky Miloše Zemana - společně s pučisty Michalem Haškem, Jeronýmem Tejcem a Milanem Chovancem -, jejichž hnacím motorem bylo oslabení moci Bohuslava Sobotky.

Zdeněk Škromach lhal, když tvrdil, že se žádná schůzka nekonala. Svou odpovědnost z této situace vyvodil tím, že 7. listopadu rezignoval na funkci místopředsedy strany. Stalo se to v přímém přenosu České televize v pořadu Hyde Park.

Kromě toho se Zdeňku Škromachovi podařilo pár trapasů, např pořizoval selfíčko v koncentráku nebo se připojil k názoru, že Němci se neměli odsunout, ale postřílet.

Do parlementních voleb 2021 sociální demokraté Zdeňka Škromacha vyslali na 11. příčce své jihomoravské kandidátky. Mandát nezískal. Strana se do Sněmovny vůbec nedostala.

O ZDEŇKU ŠKROMACHOVI ČTĚTE ZDE>>

Zdeněk Škromach je ženatý. S manželkou Miroslavou má dceru Sandru (narozena 1982) a syna Zdeňka (1984).

 

 

 

 

Články o celebritě

Škromach z vířivky, Jermanová nebo zámecký pán Stropnický: Do Sněmovny chtějí „staří známí“ Škromach z vířivky, Jermanová nebo zámecký pán Stropnický: Do Sněmovny chtějí „staří známí“ Bývalá hejtmanka, někdejší premiér i ministři. Do Poslanecké sněmovny se snaží dostat ti, kteří už v... číst článek
Hašek radí Hamáčkovi, Urbana nasadí do voleb, aneb…  Proč ČSSD loví v »muzeu«? Hašek radí Hamáčkovi, Urbana nasadí do voleb, aneb… Proč ČSSD loví v »muzeu«? Koncem dubna se z propadliště politických dějin vynořil Michal Hašek (45, ČSSD), minulý týden zase s... číst článek
Škromach se vrací: Prodělaný covid, místo bazénku vířivka a další vnouče na cestě Škromach se vrací: Prodělaný covid, místo bazénku vířivka a další vnouče na cestě Někdejší hvězda ČSSD Zdeněk Škromach se vrací. Bývalý ministr práce a sociálních věcí, ale také např... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Vladimír Koníček
Vladimír Koníček
zobrazit profil Ondřej Šimetka
Ondřej Šimetka
zobrazit profil Jitka Zikmundová
Jitka Zikmundová
zobrazit profil Josef Nétek
Josef Nétek
zobrazit profil Rudolf Salvetr
Rudolf Salvetr
zobrazit profil Roman Kubíček
Roman Kubíček
zobrazit profil Karel Březina
Karel Březina