Pokáč (Jan Pokorný)

Datum narození: 25. 7. 1990
Místo narození: Praha
Profese: písničkář, zpěvák, skladatel, počítačový expert
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Muzikant a IT expert Pokáč, vlastním jménem Jan Pokorný, který se věnuje zejména popové hudbě, byl v anketě Český slavík 2017 nominován v kategorii Objev roku.

Od sedmi let chodil Jan Pokorný (narozen 1990) do hudebky na klavír. Pak prý hraní na jakýkoli nástroj pár let nenáviděl. Od 16 letech hrál na kytaru a zhruba dva roky nato začal psát písničky. V devatenácti vydal své první demo nahrávky pod názvem Pekáč (2009), což odstartovalo jeho koncerty.

Po Pekáči přišel Pokáč s Pokákem

Jan Pokorný, který si popularitu získal pod pseudonymem Pokáč, absolvoval magisterský program OI z roku 2015, obor Softwarové inženýrství. Při studiu byl na půlroční stáži ve výzkumném centru Toyoty v Bruselu. To pro něj byla „zkušenost k nezaplacení jak z profesního, tak z osobního hlediska“.

Po demo albu Pekáč dal Pokáč roku 2011 dohromady druhé s názvem Pokák. Tehdy si jej vybral za textaře právě začínající zpěvák Voxel, s nímž i vytvořil duo. Velmi úspěšnou se na internetu stala jejich skladka Zejtra je taky den (2013). Na Youtube sbírá laiky také kulturní magazín Pokáčovo demo, kde představuje svoje písničky.

V Českém slavíkovi byl Pokáč druhý

Své debutové album Vlasy (tedy první fyzicky sehnatelné) Pokáč vydal roku 2017. V anketě Český slavík Mattoni 2017 byl nominován v kategorii Objev roku. Skončil na třetím místě za druhou Poetikou. Vítězem se stala skupina Mirai, která nese nárev podle křestního jména zpěváka a frontmana kapely, jímž je Mirai Navrátil.

Z Českého slavíka 2021 si Pokáč odnesl pomyslné stříbro v kategorii Zpěvák. Vítězem se stal Marek Ztracený.

O POKÁČOVI ČTĚTE ZDE>>

Koncem roku 2020 se Pokáč zasnoubil s bývalou vicebojařkou Eliškou Klučinovou. V únoru 2021 se již manželskému páru narodil syn Teodor, v říjnu 2022 syn Tobiáš.

 

Články o celebritě

Další Zpěváci

zobrazit profil Jakub Smolík
Jakub Smolík
zobrazit profil Eliška Ochmanová
Eliška Ochmanová
zobrazit profil Bonnie Tyler
Bonnie Tyler
zobrazit profil Jiří Korn
Jiří Korn
zobrazit profil Jana Rybníčková
Jana Rybníčková
zobrazit profil Milan Chladil
Milan Chladil
zobrazit profil Petr Chovanec
Petr Chovanec
zobrazit profil Yvetta Simonová
Yvetta Simonová