Věra Galatíková

Věra Galatíková

Datum narození: 19. 8. 1938
Datum úmrtí: 21. 12. 2007
Místo narození: Paseky u Zlína
Profese: dabérka, divadelní a filmová herečka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Po studiích herectví na brněnské JAMU zazářila Věra Galatíková ve Východočeském divadle v Pardubicích. Zahrála si i v pražském Činoherním klubu, v Městských divadlech pražských nebo v Národním. Neminula ji dramata Višňový sad, Přelet nad hnízdem kukačky, Smrt obchodního cestujícího nebo Paličova dcera. Za roli královny Hakabé z Pokořitelů Troje získala v roce 1994 prestižní Cenu Thálie.

Velké uplatnění našla i ve filmu a v televizi. Do srdcí diváků všech věkových kategorií se vryla postavou ředitelky školy Martínkové ze seriálu My všichni školou povinni. Předvedla se i v Sanitce, Vlaku dětství a naděje nebo v Četnických humoreskách. Film jí nabídl zvučné snímky Údolí včel, Všichni dobří rodáci, Nahota i poetickou Kytici. Excelovala mimoto v psychologickém dramatu Dým bramborové natě, v komedii Skřivánci na niti nebo ve filmu Anděl Exit.

Velké mistrovství předvedla v dabingu. Svůj hlas propůjčila například francouzské hvězdě Annie Girardotové. V roce 1994 získala Galatíková Cenu diváků za dabing. O čtyři roky později ji potvrdila Cenou Františka Filipovského.

S manželem, hercem Ladislavem Frejem, se viděla poprvé ještě za studií. Vychovali dceru Kristýnu a syna Ladislava. Galatíková zemřela před Vánocemi roku 2007 na rakovinu plic.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Petr Štěpánek
Petr Štěpánek
zobrazit profil Zdeněk  Žák
Zdeněk Žák
zobrazit profil Karel Roden
Karel Roden
zobrazit profil Lucie Trmíková
Lucie Trmíková
zobrazit profil Karla Chadimová
Karla Chadimová
zobrazit profil Markéta Fišerová
Markéta Fišerová
zobrazit profil Anne Hathaway
Anne Hathaway