Lewis Hamilton

Datum narození: 7. 1. 1985
Místo narození: Stevenage, Hertfordshire
Váha: 67 kg
Výška: 174 cm
Profese: pilot F1

Související celebrity

Životopis

Lewis Carl Davidson Hamilton je britský pilot Formule 1 a mistr světa z roku 2008, v současnosti jezdící za Mercedes.

Prarodiče Lewise Hamiltona z otcovy strany emigrovali do Velké Británie z Grenady v 50. letech. Hamiltonovi rodiče pojmenovali svého potomka po americkém olympijském vítězi v atletice, Carlu Lewisovi. Vlastní černý pás z karate a věnoval se i fotbalu, který hrál ve škole jako záložník s nynějším fotbalistou Aston Villy Ashley Youngem. Měl několikaletý vztah se zpěvačkou Nicole Scherzinger.

Lewis Hamilton debutoval ve Formuli 1 na Velké ceně Austrálie v roce 2007 v barvách McLarenu, kde mu dělal parťáka Fernando Alonso. Hamilton získal své první pole position při Velké ceně Kanady. Zvítězil prakticky stylem start-cíl a to i přesto, že na trať vyjel čtyřikrát safety car a jeho náskok byl vždy pryč. Vítězstvím si posílil vedení v šampionátu. O týden později v USA si opět vyjel pole position a také zvítězil. A byl tak prvním Britem od roku 1983, kterému se to povedlo. A stal se druhým nováčkem, který vyhrál více než jeden závod ve své první sezóně.

V roce 2008 podepsal Lewis Hamilton pětiletý kontrakt se stájí McLaren a jeho novým kolegou se stal Heikki Kovalainen, se kterým se zná již od svých 14ti let z dob, kdy závodili v motokárách. Plány v novém ročníku měl jasné. Poučit se ze svých chyb, potvrdit talent a samozřejmě dosáhnout na metu nejvyšší - mistrovský titul. K uskutečnění cílů mu měl pomoci nový monopost MP4-23 na jehož vývoji se sám intenzivně podílel, a proto měl jeho osobitému stylu sedět ještě lépe než předchozí model. První testy prokázaly, že je vůz dostatečně rychlý, spolehlivý a lehce ovladatelný, dle očekávání se též ukázalo, že během prvních testovacích dnů má Hamilton šanci vyhrát. Také se stal se ziskem 98 bodů mistrem světa. Za McLaren závodil až do roku 2012 a už nikdy se nedostal do TOP 3.

Lewis Hamilton v roce 2013 nečekaně odešel do slabší stáje Mercedesu. Veřejnost byla šokována. Zvláště poté, co v minulosti uvedl, že by za jiný tým, než McLaren, nejezdil. Hamiltonův přestup k Mercedesu zkrátka mnoho lidí nechápalo a odsuzovalo ho. V Maďarsku 2013 překvapivě vyhrál kvalifikaci. Povedlo se mu fantastické kolo a překonal Sebastiana Vettela, sám tomu nemohl uvěřit. I přes vysokou teplotu, která nevyhovuje vozům stáje Mercedes, Hamilton podal jeden z nejlepších výkonů své kariéry a suverénně si dojel pro své 4. vítězství v Maďarsku a zároveň pro své první za tým Mercedes AMG F1.

Rekordy Lewise Hamiltona

- Nejvíce pódiových umístění v první sezóně: 12 (předchozí rekord: 11)

- Nejvíce po sobě jdoucích pódiových umístění v prvních závodech: 9 (předchozí rekord: 3)

- Nejmladší jezdec, který vedl šampionát.

- První jezdec, který ve své první sezóně vyhrál z pole position.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Josef Zimovčák
Josef Zimovčák
zobrazit profil Michal Rozsíval
Michal Rozsíval
zobrazit profil Helena Fibingerová
Helena Fibingerová
zobrazit profil Miroslav Vraštil
Miroslav Vraštil
zobrazit profil David Krejčí
David Krejčí
zobrazit profil Zdeněk Bahenský
Zdeněk Bahenský
zobrazit profil Leoš Čermák
Leoš Čermák
zobrazit profil Vladimír Sobotka
Vladimír Sobotka