Zinédine Zidane

Datum narození: 23. 6. 1972
Přezdívka: Zizou
Místo narození: Marseille
Profese: fotbalový záložník, trenér
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Famózní francouzský záložník Zinédine Zidane se několikrát zapsal do historie fotbalu. Francii, kde mu přezdívají Zizou, pomohl v roce 1998 k titulu světových šampiónů. A celý svět propíral, proč udeřil ve finále šampionátu 2006 hlavičkou do hrudi italského hráče Marca Materazziho.

Zizou se narodil v Marseille v chudých poměrech. Muslimští rodiče uprchli z Alžírska před krutovládou.  Zinédine Zidane v dětství přilnul ke kulatému nesmyslu, a to určilo jeho další osud. S vrcholovým fotbalem začal počátkem 90. let 20. století v Cannes. Později přestoupil do Bordeaux, pak do Turína a nakonec do Realu Madrid. Za každý z klubů hrál okolo pěti let. Jen sumy, které za jeho přestup kluby platily, rostly.

V roce 2004 zařadil Pelé záložníka Zinédina Zidana mezi nejlepší fotbalisty světa. Dopomohla tomu Zizouova excelentní technika, orientace, obratnost, dlouhé nohy, jasnozřivé fotbalové myšlení a hlad po gólech. Několikrát byl vyhlášen nejlepším francouzským hráčem, je držitelem Zlatého míče. Jako Pelé hrával s číslem 10.

Jeho ojedinělé fotbalové vlastnosti se projevily ve finále mistrovství světa v roce 1998, které se konalo ve Francii. Záložník Zizou zařídil galským kohoutům dvěma góly proti Brazílii zlato. Umlčel tak kritiku svých dosavadních nepřesvědčivých výkonů.

Jako nepostradatelný hráč býval Zinédin Zidane přetěžován a sezóny často končil vyčerpaný. Přesto se při přestupu z Juventusu Turín do Realu Madrid stal v roce 2001 nejdražším hráčem historie. Španělský klub za něj tehdy dal 66 miliónů dolarů.

Zizou špatně snášel některé vypjaté chvíle a urážky. Ve finále šampionátu 2006, v zápase Francie proti Itálii to viděl v přímém přenosu celý svět. Zizou byl po právu vyloučen za zkrat, kdy úmyslným úderem hlavou do hrudi inzultoval soupeřova hráče Marca Materazziho, a to kvůli předchozí urážce. Francie pak s Itálií prohrála na penalty.

Po ukončení aktivní kariéry se Zinédine Zidane rozhodl pro trenérskou kariéru. Chvíli mu to trvalo, ale v lednu 2016 se stal trenérem Realu Madrid, s nímž v roce 2002 vyhrál Ligu mistrů.

Zizou je ženatý. S manželkou Veronique má dva syny, Enza a Lucu. Peníze nevydělával jen fotbalem, v reklamě propagoval společností Adidas a Christian Dior.

 

Články o celebritě

Vítězný trenér s menšími kluby řídí PSG. Messi by řekl: Kdo je to? Vítězný trenér s menšími kluby řídí PSG. Messi by řekl: Kdo je to? Saint-Étienne a Lille v porovnání s Paris Saint-Germain? Titěrné lodičky vedle tankeru. Přesto mezi ... číst článek
PSG slaví titul, ale řeší vyhazov trenéra i hvězdy. Mbappé poslal vzkaz PSG slaví titul, ale řeší vyhazov trenéra i hvězdy. Mbappé poslal vzkaz V sobotu v noci získali jistotu ligového titulu, počet zaokrouhlili na deset a vyrovnali historicky ... číst článek
HAZARDuje s kariérou: drahý problém Realu? Tristní je i ve srovnání s Balem HAZARDuje s kariérou: drahý problém Realu? Tristní je i ve srovnání s Balem Skoro třetinu gólů Realu Madrid v La Lize zatím zařídil Karim Benzema, ale na koho se má "bílý balet... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Ronda Rousey
Ronda Rousey
zobrazit profil Jiří Beran
Jiří Beran
zobrazit profil Milan Gulaš
Milan Gulaš
zobrazit profil Ladislav Vízek
Ladislav Vízek
zobrazit profil Jan Železný
Jan Železný
zobrazit profil David Ferrer
David Ferrer
zobrazit profil Jiří Kladrubský
Jiří Kladrubský