Miriam Kantorková

Datum narození: 13. 3. 1935
Místo narození: Praha
Profese: herečka, zpěvačka, učitelka, dabérkaa
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Miriam Kantorková se televizním divákům vryla do paměti rolí zdravotní sestry Bobiny v Ordinaci v růžové zahradě či jako farářova hospodyně v Babovřeskách.

Od dětství Miriam Kantorková hrála v rozhlasových hrách. Přesto nešla rovnou studovat herectví, ale na přání matky zpěv a hru na klavír na Pražskou konzervatoř. Poté několik let vyučovala hudební výchovu.

MIRIAM KANTORKOVÁ A JIŘINA BOHDALOVÁ - NENÁVIST

Kantorková spoluzakládala Violu

Divadlo Miriam Kantorková hrála jako nadšená ochotnice, což jí přivedlo až do uměleckého souboru Víta Nejedlého. Zde nejen hrála a zpívala, ale také byla konferenciérkou. Zároveň studovala DAMU.

Po absolutoriu herectví Miriam Kantorková spoluzakládala Poetickou kavárnu Viola (nyní Divadlo Viola), hostovala v Divadle Na zábradlí a nakonec zakotvila v Divadle E. F. Buriana, kde působila až do jeho zrušení. Kromě divadla se nadále věnovala jak rozhlasu, tak dabingu.

Miriam Kantorková hrála v mjr. Zemanovi

Během své kariéry Miriam Kantorková ztvárnila řadu rolí ve filmu i před televizní kamerou. Debutovala v psychologickém dramatu Škola otců (1957). Výraznější roli dostala od Otakara Vávry v jeho Romanci pro křídlovku (1966). Zahrála si v dramatu Kladivo na čarodějnice (1969) či v komedii Milana Šteindlera a Haliny Pawlovské Díky za každé nové ráno (1994).

Miriam Kantorková hrála také v mnoha seriálech, např. 30 případů majora Zemana, Život na zámku, Hospoda, Pojišťovny štěstí či Ordinace v růžové zahradě, kde ztvárnila dobrou duši kamenické nemocnice, sestru a posléze šéfku tamního bufetu Bobinu. Byla stálicí komediální série Zdeňka Trošky Babovřesky. Hrála v nich hospodyni pátera.

O MIRIAM KANTORKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Bratrancem Miriam Kantorkové byl známý kreslíř, autor několika desítek vtipů, významný přírodovědec a profesor fyzikálních věd na Ryerson University v Torontu Pavel Kantorek, který zemřel 3. srpna 2017. Bylo mu 75 let.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Simona Postlerová
Simona Postlerová
zobrazit profil Brandon Lee
Brandon Lee
zobrazit profil Justin H. Min
Justin H. Min
zobrazit profil Tarra  White
Tarra White
zobrazit profil Igor Chmela
Igor Chmela
zobrazit profil Zuzana Stavná
Zuzana Stavná
zobrazit profil Petra Navrátilová
Petra Navrátilová