Jana Drbohlavová

Datum narození: 22. 11. 1940
Datum úmrtí: 28. 10. 2019
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Herečka Jana Drbohlavová, která se proslavila rolí zubaté učitelky v Dívce na koštěti, se roku 2007 stala držitelkou Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Na pražské DAMU Jana Drbohlavová studovala v ročníku mj. s Josefem Abrhámem, Jiřím Krampolem a Ladislavem Mrkvičkou. Už tehdy hostovala v Národním divadle. Po absolutoriu nastoupila do Divadla na Fidlovačce, kde excelovala ve hře Sladká Irma. Z řady nabídek, které dostala, si roku 1963 vybrala angažmá v Městských divadlech pražských.

JANA DRBOHLAVOVÁ: SKONČILA JSEM

Ve filmu Jana Drbohlavová debutovala v dramatu režiséra Vladimíra Síse Život pro Jana Kašpara (1959). Před kamerou ztvárnila desítky postav. Nezapomenutelnou se stala jako učitelka Pešková s nepřehlédnutelným předkusem v pohádkové komedii Václava Vorlíčka Dívka na koštěti (1971).

Zahrála si v řadě seriálů, jako jsou Arabela, Chlapci a chlapi nebo Vyprávěj, kde dostala opět roli učitelky. Jako vyhledávaná dabérka svůj výrazný hlas propůjčila indiánské dívce Nšo-či ve Vinnetouovi nebo profesorce McGonagallová v Harrym Potterovi. Roku 2007 obrdžela Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Na filmovém plátně se Jana Drbohlavová naposledy objevila ve filmech z roku 2012, a to v komediích Líbáš jako ďábel, Modrý tygr a Školní výlet. To už chodila s hůlkou, a když i ta přestala stačit, byla kvůli velkým bolestem donucena k životu v domově důchodců.

O JANĚ DRBOHLAVOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Jana Drbohlavová, dcera fotografa Karla Drbohlava, se v roce 1970 provdala za kolegu Ladislava Županiče, s nímž měla syna Jan Županiče, který nešel ve šlépějích rodičů, ale stal se uznávaným historikem. Manželství hereckého páru skončilo roku 1995 rozvodem.

Herečka a dabérka Jana Drbohlavová zemřela z neděle na pondělí 28. října 2019. Bylo jí 78 let.

 

Články o celebritě

Oldřich Vízner (76) má bolesti a není vidět: Udeřil Parkinson? Oldřich Vízner (76) má bolesti a není vidět: Udeřil Parkinson? Nejnovější fotky herce Oldřicha Víznera (76) všechny překvapily. Od roku 2019 se totiž nikde neobjev... číst článek
Pohled, který vysvětluje, proč herec Oldřich Vízner (76) chyběl na pohřbu exmanželky Jany Šulcové (†76): Saturnin sám bojuje s osudem! Pohled, který vysvětluje, proč herec Oldřich Vízner (76) chyběl na pohřbu exmanželky Jany Šulcové (†76): Saturnin sám bojuje s osudem! Když nebyl Oldřich Vízner (76) minulý pátek na pohřbu exmanželky Jany Šulcové (†76), všichni se ptal... číst článek
Smutný Jiří Krampol (83): Třída mrtvých spolužáků! Nemá koho pozvat na oslavu... Smutný Jiří Krampol (83): Třída mrtvých spolužáků! Nemá koho pozvat na oslavu... Nadcházející pětaosmdesátiny chce Jiří Krampol (84), který studoval herectví v silném ročníku DAMU, ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Martin Stropnický
Martin Stropnický
zobrazit profil Viktor Dvořák
Viktor Dvořák
zobrazit profil Claudia Cardinale
Claudia Cardinale
zobrazit profil Alfred Strejček
Alfred Strejček
zobrazit profil Marek Salvet herec
Marek Salvet herec
zobrazit profil Filip Čáp
Filip Čáp
zobrazit profil Zdenka Procházková
Zdenka Procházková
zobrazit profil Ashton Kutcher
Ashton Kutcher